Skip to main content
logo for klog kost
Proteiner er nemmest at få fra kød, men jo flere planteproteiner du spiser, des lavere bliver din risiko for tidlig død.

Derfor skal du spise flere planteproteiner

Erstatter du animalske proteiner med planteproteiner kan du regne med at leve længere.

{snippet start}

Det viser den største undersøgelse, der har undersøgt virkningen af forskellige proteinkilder. Især forarbejdet og uforarbejdet rødt kød var forbundet med en højere dødelighed, mens et højt indtag af protein fra vegetabilske kilder var forbundet med en lavere risiko for død. 

Resultaterne fra studiet - som analyserede data fra to langvarige epidemiologiske studier - er offentliggjort i tidsskriftet JAMA Internal Medicine.

"Mens tidligere undersøgelser primært har fokuseret på den samlede mængde af protein indtag - hvilket er vigtigt - fra en bred kosten perspektiv, de bestemte fødevarer, som folk spiser for at få protein er lige vigtige Vores resultater har også konsekvenser for folkesundheden og kan hjælpe forfine strøm. kostanbefalinger om proteinindtag, i lyset af, at det ikke kun mængden af protein, men de specifikke fødekilder, der er afgørende for langsigtede sundhed," siger dr. Mingyang Song, der er forskningsstipendiat på Massachusetts General Hospitals Klinical and Translational Epidemiology Unit (CTEU) og Division of Gastroenterology.

Selvom flere undersøgelser har antydet, at man ved at erstatte kulhydrater med proteiner, kan opnå flere helbredsfordele - herunder vægtkontrol, reduktion af blodtryk og andre hjerte-kar risikofaktorer - bemærker forfatterne at kun få studier har undersøgt de specifikke kilder til protein.

Den nye undersøgelse analyserer data fra Nurses 'Health Study (NHS) og Health Professionals Follow-up Study (HPFS), der har samlet omfattende helbredsoplysninger om mere end 170.000 deltagere siden 1980'erne. Ud over at udfylde generelle spørgeskemaer om deres helbred hvert andet år har deltagerne givet oplysninger om deres kostindtag - specielt hvor ofte de har indtaget bestemte typer fødevarer i det forløbne år - hvert fjerde år.

{module also proteiner}

Forskerne analyserede mere end 30 års data for NHS-deltagerne og 26 års data for HPFS deltagerne, i alt mere end 3,5 millioner personår. I løbet af disse perioder blev mere end 36.000 dødsfald dokumenteret blandt undersøgelsens deltagere - næsten 9.000 af hjertekarsygdomme, omkring 13.000 af kræft og omkring 14.000 af andre årsager. Efter justering for livsstil og andre risikofaktorer viste et højt forbrug af protein fra animalske kilder - alle typer af kød, æg eller mejeriprodukter - sig at være forbundet med en øget hyppighed af død, mens højt forbrug af protein fra vegetabilske kilder - brød, korn, pasta, bønner, nødder og bælgfrugter - var forbundet med en lavere dødelighed.

En mere omhyggelig analyse viste, at sammenhængen mellem animalsk protein indtag med en forhøjet risiko for tidlig død kun gjaldt for deltagere med mindst en usund livsstil - som overvægt eller undervægt, stort alkoholforbrug, rygning eller fysisk inaktivitet. 

Faktisk var der ingen sammenhængen hos deltagere med en sund livsstil. Analyser baseret på specifikke kilder til protein viste, at stort set kun animalsk protein fra forarbejdet og uforarbejdet rødt kød - altså okse- og svinekødsprodukter - medførte en højere dødelighed. Animalsk protein fra fisk eller fjerkræ øgede ikke dødeligheden.

"Selv om vi forventede, at sammenhængen ville være mindre hos personer med en sund livsstil, forventede vi ikke, at sammenhængen helt ville forsvinde," siger Song.

{module also proteiner2}

"Vores resultater tyder på, at folk bør overveje at spise flere planteproteiner end animalske proteiner, og at fisk og kylling sandsynligvis er et bedre valg af animalske proteiner."