Søg på Klog Kost

Frosne broccoli mister deres kræftbekæmpende effekt, når de bliver nedfrosset efter at være blevet blancheret.Frosne broccoli mister deres kræftbekæmpende effekt, når de bliver nedfrosset efter at være blevet blancheret.

Derfor bekæmper frossen broccoli ikke kræft

Du ved sikkert godt at frosne grøntsager er sundere fordi de indeholder flere vitaminer og mineraler end såkaldt "friske" grøntsager, men det gælder ikke for broccoliens kræftbekæmpende effekt.

 

I forbindelse med nedfrysningen af broccoli blancherer man dem nemlig ganske kort for at neutralisere enzymer, der nedbryder broccoliens farve, smag og aroma. Men det nedbryder også ensymet myrosinase, som er nødvendigt for at danne sulforaphane, der er det effektive kræftforebyggende stof i broccoli.

Sulforaphane dannes, når frisk broccoli hakkes eller tygges og dermed bringer glucoraphanin og enzymet myrosinase i kontakt med hinanden.

Men test af frosne broccoli både før og efter tilberedning på University of Illinois viste at blancheringen i forbindelse med nedfrysningen havde medført at næsten al myrosinase var forsvundet.

Flavonoler i bl.a. vin og chokolade kan forebygge blærekræft, men man skal nok hellere spise andre frugter og grøntsager for at undgå endnu større problemer.
Kræft | 16. jan 2015

Stoffer i vin og chokolade forebygger blærekræft

Risikoen for blærekræft bliver markant reduceret, hvis du spiser frugt og grønt, der…

Forskerne fra Illinois mener dog at have fundet en løsning på problemet, som de nu opfordrer producenterne af frosne grøntsager til at tage til sig.

Sådan bevares den kræftbekæmpende effekt

Eksperimenter med blanchering af broccoli på lidt lavere temperaturer i stedet for på 86 grader Celsius, der er den nuværende industristandard, viste at når de anvendte en temperatur på 76 grader, blev 82 procent af enzymet myrosinase bevaret uden at kompromittere fødevaresikkerhed og kvalitet.

Dertil kommer at forskerne tidligere har haft succes med at booste broocolis kræftbekæmpende effekter ved at kombinere broccoli med andre myrosinase-fyldte korsblomstrede grøntsager.

Psyken | 14. okt 2014

Stof i broccolispirer kan dæmpe autisme

Et stof, der især findes i broccolispirer, kan påvirke celler i hjernen og reducere…

Når de stænkede 0,25 procent knust kinaradise - en mængde, der er usynligt for øjet og ikke målbart for vores smagsløg - på den frosne broccoli, arbejdede de to forbindelser sammen om at danne sulforaphane.

"Det betyder, at virksomheder kan blanchere og fryse broccoli, stænke den med radise, og sælge et produkt, der stadig har kræft-bekæmpende effekter," siger forskerne.

Men indtil de gør det kan du kombinere dine optøede, kogte broccoli med f.eks. rå radiser, kål, rucola, brøndkarse eller peberrod, der også indeholder myrosinase, for at opnå den kræftbekæmpende effekt af broccolien.