Skip to main content
logo for klog kost
Dild på æg.

Spis dild og undgå PMS

Får din menstruation dig til at blive irriteret og overreagere, så skal du måske overveje at spise en masse dild.

{snippet start}

En ny undersøgelse viser nemlig at kvinder, der spiser meget jern i maden, har en 30-40 procents reduceret risiko for at blive raamt af PMS (Præmenstruelt Syndrom).

Tørret dild har et meget højt indhold af jern (48mg/100g), men også frisk dild har et solidt indhold (6mg/100g). Andre kilder til et højt jernindhold er bl.a. andelever og lever fra svin, kylling og torsk, samt peber, sesamfrø, muslinger, æg, linser og bønner.

Den ny undersøgelse fra University of Massachusetts Amherst School of Public Health og Health Science har set på jern-indholdet hos cirka 3000 kvinder, der ikke led af PMS ved undersøgelsens start. I løbet af en ti-årig periode blev de bedt om at udfylde tre omfattende spørgeskemaer om deres madforbrug.

Undersøgelsen er offentliggjort i American Journal of Epidemiology og er en af de første, der sammenligner risikoen for PMS og kostens mineral-indhold.  

Efter 10 år blev 1.057 kvinder diagnosticeret med PMS, mens de resterende 1.968 ikke havde PMS. Forskerne justerede resultaterne i forhold til calcium-indtag og andre faktorer, der kunne påvirke resultaterne og sammenlignede mineral-indholdet i kosten hos kvinder med PMS i forhold til de kvinder, der kun havde få eller ingen symptomer på syndromet.

Læs også: Fede gravide risikerer at føde børn med jernmangel

"Vi fandt, at kvinder, der spiste mest jern fra planter, havde en 30 til 40 procents lavere risiko for at udvikle PMS end kvinder, der spiste mindst plante-jern," siger Elizabeth Bertone-Johnson, der er hovedforfatter på undersøgelsen. Jerninhold opdeles i hemejern, der kommer fra dyr, mens jern uden heme hovedsageligt kommer fra planter.

Kvinder i gruppen med det højeste indtag af plante-jern havde en relativ risiko for PMS på 0,60 sammenlignet med kvinder i gruppen med det laveste indtag.  

Zink hjælper formentlig også

"Vi så også nogle tegn på, at et højt indtag af zink var forbundet med lavere risiko. Derimod blev vi lidt overrasket over at opdage, at kvinder der indtog den største mængde af kalium havde en højere risiko for at blive diagnosticeret med PMS end kvinder indtog mindst," siger hun.

Generelt var det ligegyldigt om mineralerne kom fra mad eller fra kosttilskud.  

"Vores resultater skal kunne gentages i andre undersøgelser, men kvinder med risiko for PMS bør sørge for at følge retningslinierne for indtag af plante-jern og zink."  

Læs også: 4 sunde grunde til at du bør spise brombær

"Jernindhold på lidt over 20 mg pr dag reducerede risikoen for PMS er højere end den nuværende anbefalede daglige tilførsel af jern til præmenopausale kvinder (18 mg per dag)," siger Bertone-Johnson.

"Men for højt et jernindhold kan have negative konsekvenser for helbredet, så kvinder bør undgå at spise mere end de maksimal tolererede 45 mg per dag, medmindre andet er anbefalet af en læge," pointerer hun.

Jern er formentlig forbundet med PMS, fordi det er involveret i produktion af serotonin, som er en neurotransmitter, der hjælper med at regulere følelser.  

Den uventede opdagelse af en højere PMS-risiko ved en høj kalium-indtagelse, kan hænge sammen med kaliums rolle i regulering af væskebalancen i kroppen. Det kan påvirke PMS-symptomer som hævelser i benene og oppustethed ved at påvirke væskeophobning.  

"15 mg zink pr. dag påvirkede også risikoen for PMS, men er næsten dobbelt så højt som anbefalingen om at indtage 8 mg pr. dag. Et for højt indtag af zink kan have negative konsekvenser for helbredet, så kvinder bør undgå at spise mere end maksimalt 40 mg per dag, medmindre de er blevet anbefalet det af en læge."  

Indtagelse af andre mineraler som magnesium, kobber, natrium og mangan var ikke forbundet med en lavere PMS-risiko, påpeger forfatterne.