Søg på Klog Kost

Server grøntsager og få større ros for din mad

Gulerødder og andre grøntsager vil få din familie eller venner til både at synes bedre om din mad og opfatte dig som en bedre kok.
 

Undrer du dig over at din lækre kylling med sovs og kartofler ikke får mere ros og synes du at din madlavning bliver taget som en selvfølge.

Så er det måske fordi du ikke tænker grønt.

Sørger du for at inkludere grøntsager i dine retter, synes folk ikke bare at de smager bedre, men de giver dem også højere karakterer.

Det viser et amerikansk studie, hvor forskere bad 500 mødre med mindst to børn om at give karakterer til måltider, der blev serveret med eller uden grøntsager. De blev samtidig bedt om at sætte ord på måltiderne ved at vælge et af 12 adjektiver som f.eks. 'kærligt' eller 'egoistisk'.

Måltiderne med grøntsager gav væsentligt højere karakterer til retter som kylling, steak og pasta.

Når en bøf blev serveret med f.eks. broccoli steg karakteren fra 7,00 til 8,08), men blev også beskrevet som "kærlig" af flere personer (7,00 vs 7,92 ).

De positive beskrivelser af måltidet blev i det hele taget meget oftere taget i brug. Beskrivelser som 'tankevækkende', 'opmærksom' og professionel' erstattede ord som 'forsømmelig', 'egoistisk' og 'kedeligt'.

Samlet set blev grøntsagerne det vigtigste ved måltidet - ikke blodt ved at øge forventningerne til måltidet, men også i opfattelsen af kokken.

Mødrene blev også spurgt om deres børns favoritgrøntsager og de fleste deltagere havde nemt ved at huske deres børns foretrukne grøntsager. Det viste sig at broccoli var ældre børns favorit, mens gulerødder og majs toppede listen for de yngre børn.   Ernæringseksperter anbefaler at man spiser 600 gram frugt og grønt om dagen, men i gennemsnit spiser vi max. 400 gram dagligt.

Så hvis du vil være en helt i dit eget køkken, så skal du sørge for at servere blomkål, broccoli eller pastinak til den røde bøf.

Det sikrer både at dine kære bliver sundere og samtidig opfatter de dig som en bedre kok.