Søg på Klog Kost

Tør du spise udenlanske forårsløg

Thailandske forårsløg var blandt de grøntsager, fødevarestyrelsen fandt camfylobacter, salmonella og e.coli-bakterier i. Foto: Caduser2003@ml.wikipedia3000 danskere er gennem de sidste år blevet syge af at spise  grøntsager. Oftest skyldes sygdommene importerede, eksotiske grøntsager, der ikke er underlagt de samme hygiejnekrav som danske.

Det viser en rapport fra Fødevarestyrelsen, der i 2011 tog prøver af 342 partier grøntsager, der måtte forventes at blive spist uden nogen form for tilberedning. I 10 partier fandt styrelsen E.coli-bakterier, camfylobacter og samlmonella.

Blandt de grøntsager, der blev afsløret var thailandske forårsløg, kenyanske sukkerærter og vietnamesiske koriander samt forskellige salater og krydderurter.

Bakterierne endner i grøntsagerne fordi man i mange lande vander med  spildevand og overfladevand, der kan være forurenet af afføring fra kloakker eller fugle.

Ingen syge af danske grøntsager

Ifølge erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarers blad Foodculture er 20 procent af verdens fødevarefordyning vandet med spildevand.

- Antallet af syge på grund af frugt og grønt er stigende, og rigtig mange af sygdomstilfældene skyldes importeret frugt og grønt, siger projektleder Niels Ladefoged Nielsen fra Fødevarestyrelsen.

I 2011 blev ingen danskere syge af at spise danske grøntsager, men 43 personer blev registreret ramt af med salmonella efter at have spist italienske Datterino-tomater.

Dertil fik 51 diarre af E.coli ETEC-bakterier efter at have spise lucernespirer, der stammede fra italienske frø. Og ifølge Foodculture blev et parti tørret økologisk salvie fra Italien forleden kaldt tilbage på grund af salmonella.