Skip to main content
logo for klog kost
Ærteskud har vist sig at være fulde af antioxidanter, der kan beskytte mod de frie radikaler, der medfører kræft.

3 helbredseffekter ved ærteskud

{module Google Artikel Billedtop}
 

Ærteskud er meget brugte i sandwiches og i salater, hvor de giver den søde ærtesmag, men de er faktisk også ganske sunde.

Ærteskud er som navnet siger de unge skud på ærteplanter og selv om der ikke er forsket lige så meget i de helbredende effekter af ærteskud, som for ærter, så har alene deres næreingsindhold stor værdi.

Kræft forebyggelse

Ærteskud er fulde af antioxidanter, folat og caroten, der alle er anerkendte som kræftbeskyttende stoffer.

Antioxidanter hjælper med at bekæmpe skadder fra de frie radikaler, som er forbundet med kræft.

Frie radikaler er ustabile molekyler, der forsøger at blive stabile ved at stjæle elektroner fra andre stoffer. De ubalancer, der dermed skabes i kroppen forbindes med bl.a. kræft, hjertekar-sygdomme og diabetes 2.

Folinsyre hjælper blandt andet med at beskytte mod DNA-skader og vedligeholde celler. 100 gram indeholder 57 mikrogram, hvilket svarer til 18 procent af den anbefalede daglige dosis på 300 mikrogram (dog 400 mirkogram for kvinder mellem 18 og 40 år og 500 mikrogram for gravide).

Carotener som f.eks. også findes i gulerødder er i mange undersøgelser forbundet med forebyggelse af kræft og hjælper med at hæmme antioxiderende aktivitet.

Bekæmper betændelsestilstande

De mange antioxidanter i ærteskud understøtter sammen med skuddenes mange hytonæringsstoffer kroppens komplekse betændelsessystem.

Phytonæringstoffer er en betegnelse for de stoffer, der er ansvarlige for planters farver og øvrige sanseindtryk og ikke almindeligvis er opført på næringsindholdslister. Forskere mener at der findes 10.000 forskellige stoffer, som kan have indflydelse på bl.a. kræft og betændelsestilstande.

Forebygger hjerteproblemer

Phytonæringsstoffer beskytter også mod hjerteanfald og det samme gør antioxidanter, først og fremmest på grund af deres positive indflydelse på kroppens betændelsessystem og immunsystem, som har betydning for hjertekar-systemet.