Skip to main content
logo for klog kost

Løg og hvidløg kan beskytte mod brystkræft

Spiser du flere løg og hvidløg kan det være en opskrift til at reducere risikoen for brystkræft, hvis man skal tro et nyt amerikansk studie.

De to løgtyper er de vigtigste ingredienser i sofrito, en grøntsags/tomatsovs, der er en fast bestanddel i det latinske køkken. Og det gælder også i Puerto Rica, hvor forskere fra University of Buffalo (UB) i New York i smarbejde med University of Puerto Rico har sammenlignet kvinders indtag af løg, hvidløg og sofrito me deres risiko for at udvikle brystkræft.

"Vi fandt, at blandt Puerto Ricas kvinder var det kombinerede indtag af løg og hvidløg såvel som sofrito forbundet med en reduceret risiko for brystkræft," fortæller Gauri Desai, der er epidemiologisk ph.d.-studerende ved UB og hovedforfatter på studiet, som er offentliggjort i tidsskriftet Nutrition and Cancer.

Faktisk havde de, der spiste sofrito mere end en gang om dagen, et 67 procent fald i risikoen sammenlignet med kvinder, der aldrig spiste det.

Resultaterne er baseret på 314 kvinder med brystkræft, som blev sammenlignet 346 kvinder uden kræft. Det viste at kvinder, der spiste moderat eller mange løg og hvidløg dagligt havde en hhv. 41 procent og 49 procent lavere risiko for brystkræft end kvinder der spiste meget lidt løg og hvidløg.

Idéen til undersøgelsen stammede fra tidligere videnskabelige studier, der viser, at det at spise løg og hvidløg kan have en beskyttende virkning mod kræft.

Puerto Rico er et perfekt sted at studere deres virkning, fordi kvinder der spiser større mængder løg og hvidløg end i Europa og USA, hovedsageligt på grund af ​​sofrito, fortæller Desai. Løg og hvidløg spises også regelmæssigt i "guisos" (gryderetter) såvel som i bønne- og risbaserede retter i Puerto Ricos køkken.

Derudover har Puerto Rico lavere brystkræftfrekvens sammenlignet med USA, hvilket gør det yderligere relevant at studere, understreger Desai.

Tidligere undersøgelser har vist, at hvide og sorte kvinder i USA havde en hhv. 56 procent og 98 procent større risiko end kvinder i Puerto Rico.

"Der er meget lidt forskning om brystkræft i Puerto Rico. Denne undersøgelse var et samarbejde mellem mine kolleger her på UB og på University of Puerto Rico for at hjælpe os med at forstå, hvorfor antallet af tilfælde er lavere end i resten af ​​USA," siger Jo Freudenheim, ph.d., formand for epidemiologi og miljøsundhed ved UB samt medforfatter på studiet.

Løg og hvidløg er rige på flavonoler og organosulfarforbindelser. Især indeholder hvidløg forbindelser, såsom S-allylcystein, diallyl-sulfid og diallyl-disulfid, medens løg indeholder alkenyl cystein-sulfoxider.

"Disse forbindelser viser anticarcinogene egenskaber både hos mennesker og i dyreforsøg," siger forskerne.