Skip to main content
logo for klog kost

Korsblomstrede grøntsager beskytter mod slagtilfælde

Korsblomstrede grøntsager som broccoli og blomkål beskytter mod fortykkelse af væggene i halspulsåren og reducerer dermed risikoen for slagtilfælde.

{snippet start}

Det antyder en australsk undersøgelse af næsten tusind ældre kvinder, der besvarede spørgsmål om deres fødevarevaner og fik målt forkalkningen og tykkelsen af væggene i deres halspulsåre.

Resultaterne viste at de kvinder, der spiste flest grøntsager - især korsblomstrede grøntsager - havde de tyndeste vægge i halspulsåren. Tykke vægge betyder at blodårer bliver stive og mere ufleksible, hvilket øger risikoen for forhøjet blodtryk og hjertekar-problemer.

Eksempler på korsblomstrede grøntsager er blomkål, broccoli, rosenkål, grønkål, kål, bok choy, kinakål, brøndkarse og radiser.

"Dette er en af få undersøgelser, der har undersøgt den potentielle virkning af forskellige typer af grøntsager på tilstande af subklinisk atherosklerose (forkalkning, red.), den bagvedliggende årsag til hjertekar sygdom," siger Lauren Blekkenhorst fra University of Western Australia i Crawley, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Journal of the American Heart Association.

Forskerne bad 954 australske kvinder over 70 år om at udfylde et spørgeskema om deres madvaner. Kvinderne skulle skrive hvor mange gange om dagen de spiste grøntsager - fra aldrig til tre eller flere gange dagligt.

De skulle også opgive hvilke grøntsager de spiste.

Forskere observerede en forskel på 0,05 millimeter i vægtykkelsen mellem et højt og et lavt indtag af grøntsager.

"Det er sandsynligvis signifikant, fordi et fald i vægtykkelsen på 0,1 millimeter er forbundet med et fald på 10-18 procent i risikoen for {modal url="https://www.videum.com/embed/56bdf90123208e1cecb569ef/?start=true&share=false&watermark=false&publisher=blausen"}slagtilfælde{/modal} og hjerteanfald," siger Blekkenhorst.

Hertil kommer, at hver 10 gram/dag højere indtag af korsblomstrede grøntsager var forbundet med 0,8 procent lavere gennemsnitlig vægtykkelse. Andre vegetabilske grupper viste ikke den samme sammenhæng med vægtykkelsen i denne undersøgelse.

"Efter at have justeret for livsstil, kardiovaskulære sygdomsrisikofaktorer (herunder brug af medicin) samt andre vegetabilske typer og kostfaktorer, viste vores resultater fortsat en beskyttende sammenhæng mellem korsblomstrede grøntsager og vægtykkelsen i halspulsåren," siger Blekkenhorst.

Selv om undersøgelsen ikke kan vise en årsagssammenhæng, mener forskerne, at den understreger vigtigheden af at spise korsblomstrede grøntsager.

"Kostanbefalinger bør fremhæve vigtigheden af ​​at øge forbruget af korsblomstrede grøntsager som beskyttelse mod vaskulær sygdom," siger Blekkenhorst.

{source}
<div style='position: relative;width: 100%;'><div style='height: 0; padding-bottom: 56%; position: relative; width: 100%;'><iframe style='height: 100%; left: 0; position: absolute; top: 0; width: 100%;' src='https://www.videum.com/embed/56bdf90123208e1cecb569ef/?start=true&muted=false' width='100%' frameBorder='0' height='100%' scrolling='no' allowfullscreen='true' webkitallowfullscreen='true' mozallowfullscreen='true'></iframe></div></div>
{/source}