Søg på Klog KostSpis broccoli mod leverkræft

Husk din broccoli, hvis du lever usundt med for meget sukker og mættet fedt. Det kan beskytte dig mod leverkræft.

 

Det viser en ny undersøgelse fra University of Illinois, der følger tidligere resultater, som har vist den korsblomstrede grøntsags beskyttende virkninger mod bryst-, prostata- og tyktarmskræft.

Den typiske amerikanske og vestlige kost består af relativt store mængder mættet fedt og sukker, som ophobes i leveren, hvor det omdannes til kropsfedt. Men en sådan kost kombineret med fedme er forbundet med ikke-alkoholiske fedtlever sygdom.

Denne sygdom kan også medføre skrumpelever og leverkræft og uden behandling udvikle sig til hepatocellulært carcinom (HCC), en kræftform, der har en høj dødelighed.

Selvom ikke-alkoholisk leverfedt sygdom typisk ikke ledsages af tegn eller symptomer, kan det manifestere sig som træthed, smerter i øverste højre del af maven og vægttab.

"Vi ville undersøge om leverkræft også kunne påvirkes på grund af fedmeepidemien i USA. Det er allerede påvirst i undersøgelser, at fedme øger risikoen for leverkræft, og dette gælder især for mænd," siger Jeffery, der tilføjer, at mænds risiko for leverkræft stiger fem gange, hvis de er fede.

Tidligere undersøgelser har viste, at sulforaphane - der er det aktive stof, som menes at gøre broccoli til en kræft-bekæmper - bedst optages ved at spise grøntsagen hakket eller let dampet.

Broccoli har sammen med blomkål, rosenkål og andre kålsorter i tidligere forskning vist sig at kunne stoppe ophobning af fedt i leveren og dermed beskytte mod fedtlever.

Undersøgelsen er baseret på studier af fire grupper af mus. Nogle grupper var på en kontrol kost, og andre var på en "vestliggjorte kost", som minder om hvordan mange af os spiser i dag. Og nogle grupper fik broccoli, mens andre ikke fik.

Forskerne ville undersøge mus, der var overvægtige af at spise en fedtrig og sukkerrig kost, ligesom mange mennesker i Vesten i dag.

Resultaterne viste, at mus, der blev fodret med en kost som i den vestlige verden oplevede en stigning i både antal og størrelse af kræftknuder i leveren. Men når der blev tilsat broccoli til kosten faldt men antallet af knuder.

Forskerne bemærkede dog, at ​​knudernes størrelse ikke blev påvirket af broccoli.

Forskerne fandt, at broccoli nedsatte optagelsen af fedt i leveren, hvilket forøgede produktion af lipider.

Selvom broccolien ikke fik musene til at tabe sig syntes det at bringe leveren tilbage i balance ig dermed forbedre deres helbred.

"Du kan næsten få broccoli overalt hvor du bevæger dig. De fleste restauranter tilbyde broccoli, og det er virkelig en god ide at spise det som en del af dit måltid."