Skip to main content
logo for klog kost
Frugt og grøntsager udløser sunde kortkædede fedtsyrer i tarmsystemet.

Frugt og grønt øger mængden af sunde fedtsyrer

Fiber-rige fødevarer som frugt, grøntsager og bælgfrugter øger mængden af de sunde kortkædede fedtsyrer.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelser fra flere italienske universiteter i bl.a. Parma, Napoli og Bologne, hvor forskerne har undersøgt diæten og tarmfloraen hos 153 voksne deltagere.

51 deltagere var kødspisere, 51 var vegetarer og 51 var veganere.

Kortkædede fedtsyrer omfatter acetat, propionat, butyrat og bliver produceret af bakterier i tarmen under fermentering af uopløselige fibre fra frugt og grønt. Fedtsyrerne har været knyttet til flere helbredseffekter som bl.a. en reduceret risiko for inflammatoriske sygdomme, diabetes og hjerte-karsygdomme.

Forskerne tog afføringsprøver for at måle mængden af tarmbakterier og metabolitter hos deltagerne.

Undersøgelsen viste at der var flest Bacteroider i afføringsprøver fra deltagerne, der spiste en overvejende plantebaseret kost, mens der var flest Firmicutes hos dem, der spiste en overvejende animalsk kost. 

Bacteroider og Firmicutes er to hovedklasser af bakterier, som kan nedbryde komplekse kulhydrater, hvilket resulterer i produktionen af kortkædede fedtsyrer.

Specifikt var Prevotella og Lachnospira mere udbredt blandt vegetarer og veganere, mens Streptococcus var mere udbredt blandt de altædende.

Resultaterne viste også at veganere og vegetarer havde flest kortkædede fedtsyrer.

Mængden af kortkædede fedtsyrer var også stærkest forbundet med hvor meget  ​​frugt, grøntsager, bælgfrugter og kostfibre deltagerne spiste.

Og samtidig var mængden af trimethylaminoxid (TMAO) - en forbindelse, der er blevet forbundet med hjertekarsygdom - signifikant lavere i urinprøver fra vegetarer og veganere end hos kødspisere.

TMAO-mængden blev knyttet til forekomsten af ​​mikrober, der er forbundet med indtagelse af animalske proteiner og fedt, herunder L-Ruminococcus (fra Lachnospiraceae familie).

Æg, oksekød, svinekød og fisk er de primære kilder til carnitin og cholin - forbindelser, der bliver omdannet af tarmbakterier til trimethylamin, som derefter behandles af leveren og frigives i blodet som TMAO.

Forskerne påpeger, at mængden af korkædede fedtsyrer naturligt kan variere som følge af alder og køn, og at deres undersøgelse ikke var lavet for at påvise denne sammenhæng, men for at se i hvilket omfang Middelhavsdiæten påvirkede tarmfloraen.

Og de mener at resultaterne tyder på, at middelhavskosten er forbundet med produktionen af kortkædede festsyrer.

"Vi giver her håndgribelige beviser for at en sund kost påvirker tarmfloraen positivt på en måde, der sikrer et sundt helbred," skriver forskerne, der har fået deres undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Gut.

"Vestlige kostvaner, der inkluderer kød, er ikke nødvendigvis skadelige, når de også inkluderer et vist forbrug af planteføde."