Skip to main content
logo for klog kost
Farven ser ud til hvor hurtigt antioxidanter kan angribe frie radikaler i kroppen.

Derfor skal du vælge salatblade efter farven

Salat er rige på antioxidanter, men ikke alle salaters antioxidanter er lige effektive. Nogle påvirker kroppen hurtigere end andre.

{snippet start}

Ifølge en undersøgelse fra baskerlandets universitet, Universidad del País Vasco, bestemmer salatbladenes farve hvor hurtigt antioxidanterne påvirker kroppens oxiderede celler.

Antioxidanter beskytter mod kædereaktioner, som frie radikaler forårsager. Det vil sige molekyler, der er i stand til at forårsage cellebeskadigelse og frembringelse af forskellige sygdomme. 

Salatblade er lige som andre grøntsager rige på antioxidanter som phenolsyrer, flavonoider, anthocyaniner samt A- og C-vitaminer.

Nogle undersøgelser tyder dog på at ikke alle grøntsager er lige effektive til bekæmpelse af frie radikaler. Og at farvestoffer synes at have betydning.

Derfor har forskerne i samarbejde med universitetet i Pisa i Italien analyseret tre salat sorter: de grønne blade fra Batavia-salat, de halvrøde blade fra salatsorten Marvel Four Seasons og de røde Oak Leaf-salatblade.

Ved brug af en teknik kaldet Elektronspinresonans (EPR), kunne de observere hvordan ​​forbindelserne i hver sort bevægede sig.

Virksomme på kort og lang sigt

Og resultaterne viser, at de grønne salatblade salat indeholder vandopløselige antioxidant-forbindelser, der har en relativt langsomtvirkende hastighed, forbindelserne i de røde blade bevæger sig mellemhurtigt til meget hurtigt, mens forbindelserne i de halvrøde blade bevæger sig med alle tre typer af hastighed: hurtigt, mellem og langsomt.

"At der er forbindelser, der virker ved forskellige hastigheder betyder ikke, at de er bedre eller dårligere end andre. Spiser vi mad, der er årsag til frie radikaler, er det godt at nogle  forbindelser kan fjerne dem hurtigt. Men samtidigt er det også vigtigt, med antioxidanter, der bevæger sig langsommere, så de har effekt over en længere periode. Det er derfor det er vigtigt at blande forskellige typer salat, fordi de komplementerer hinanden,", siger Dr. Pérez-López fra universitetets afdeling for plantebiologi og økologi.

Men noget kunne tyde på at du skal vælge de røde, hvis du allerede er syg, mens de grønne og halvrøde måske mere har en forebyggende virkning.

Efter at have fastslået antioxidanter bevægelseshastighed fortsætter forskningen i øjeblikket med det formål at opnå en forbedring af de tre sorter næringsværdi.

Forskergruppen forsøger nu at øge effekten af ​​de specifikke forbindelser i hver sort ved at udsætte planterne for korte belastninger. Antioxidanternes funktion i planter er at forsvare dem mod trusler. Så hvis de udsættes for unormale forhold som vanding med saltholdigt vand, høj lysstyrke eller høje koncentrationer af CO2, vil disse forbindelser blive intensiveret, og planternes antioxidante kvaliteter vil blive styrket.

"Det afgørende i denne proces er ikke at miste produktivitet, og det er derfor, vi anvender korte intensitetsbelastninger. Med overdreven stress, kan vi nå et punkt, hvor plantevæksten bliver reduceret, hvilket måske betyder en større kvalitet på bekostning af planterns størrelse," påpeger Dr. Pérez-López.

antioxidanter, salat, flavanoider, anthocyaniner