Skip to main content
logo for klog kost

13 sunde grunde til at spise vindruer

Vindruer er en lækker sommersnack, der måske let fremstår som vandige, tomme kalorier uden næringsværdi, men faktisk er druer blandt de sundeste bær overhovedet.

{snippet start}

Vindruer er en af de mest antioxidant-rige planter overhovedet og har stort set høje koncentrationer af mange af de vigtigste. Ud over C-vitamin og mangan er druer fyldt med phytokemikalier, der spænder fra almindelige karotenoider som beta-caroten til usædvanlige stilbener som resveratrol - i alt er der over hundrede forskellige antioxidanter i vindruer - afhængig af sort og farve.

En vigtig pointe er at hovedparten af antioxindanterne findes i druernes skind og sten, mens kødet kun indeholder en meget lille del. Pigmenteringen af de mørke druer gør dem til de absolut sundeste.

Det er også derfor at de fleste undersøgelser er baseret på test af vindrueekstrakt af deres frø eller skind eller begge dele.

De positive undersøgelser er desyúden også ofte baseret på ganske store mængder druepulver ekstrakt, som betyder at kortvarigt indtag af hele vindruer næppe har den store effekt, men at et årelangt jævnligt indtag, hvis ikke ligefrem dagligt, er nødvendigt for at opnå en helbredseffekt.

Her er 14 sunde grunde til at spise druer:

1. Slidgigt

Vindruer beskytter mod udviklingen af slidgigt og lindrer smerter i knæet, samtidig med at de øger fleksibiliteten. Det viser forsøg fra maj 2014, hvor forskere fra Texas Womans University har undersøgt 72 mænd og kvinders udvikling af slidgigt over en 16 ugers periode.

Deltagerne havde alle slidgigt i knæet og blev tilfældigt opdelt, så den ene gruppe skulle spise en diæt med et frysetørret vindruepulver eller et placebo-pulver.

Resultaterne viste, at både mænd og - især - kvinder på drue-diæten havde et markant fald i selvrapporteret smerte og et generelt fald i de samlede knæsymptomer.

derudover var der tegn på øget brusk-stofskifte hos mænd på den drue-berigede kost; de havde højere niveauer af en vigtig brusk vækstfaktor (IGF-1) end dem, der fik placebo. Denne beskyttende effekt blev ikke observeret hos kvinderne.

2. Hjertet

Vindruer kan reducere risikoen for hjerteanfald, som skyldes for højt blodtryk, ved at aktivere adskillige gener, der beskytter hjertets væv.

Det viser en undersøgelse i 2013 fra Ubiversity of Michigan, der har afsløret, at vindruer styrker hjertet ved at forøge niveauet af glutathion, der er den mest almindelige celle-antioxidant i hjertet.

En senere undersøgelse fra 2013 viste at medicin baseret på resveratrol måske er mere effektiv end ordinær medicin til at behandle atrieflimmer, der er en almindelig forstyrrelse af hjerterytmen.

Forskerne fra University of Alberta i Canada påviste, at resveratrol-midlet hjalp til at regulere elektrisk aktivitet i hjertet ved at hæmme uregelmæssige elektriske strømme og ved at reducere længden af unormale hjerterytme episoder.

3. Leverskader

Vindruer beskytter mod leverskader, der opstår som følge af metabolisk syndrom, der er en samling af lidelser som forhøjet blodtryk, højt kolesteroltal, overvægt og høje insulinværdier.

Det viste en undersøgelse i begyndelsen af 2013 fra University of Michigan Health System, der studerede virkningerne af en typisk amerikansk kost med et højt fedtindhold. Forskerne kontrollerede hjerte, lever, nyrer og fedtvæv hos overvægtige rotter, som de ved siden af den fedtrige kost gav et tilskud af vindruer. En blanding af røde, grønne og sorte sorter blev frysetørret til et druepulver og blandet op i dyrenes kost i 90 dage.

Resultaterne viste betydeligt reducerede inflammatoriske markører i hele kroppen, men mest markant i leveren og i abdominal fedtvæv (fedtet omkring de central organer).

Læs flere sunde grunde til at spise vindruer på side 2