9 sunde grunde til at spise jordbær

5. Parkinsons

En undersøgelse fra 2012 i Neurology, hvor forskere fra Harvard university fulgte op på 20 år gamle undersøgelser, der havde fulgt næsten 130.000 menneskers madforbrug, viste en 25 procents ringere risiko for at blive ramt af Parkinsons, hvis man havde spist jordbær eller blåbær.

Forskerne ønskede at vurdere om antioxidante flavanoider havde indflydelse på sygdommen og sammenlignede derfor især indtaget af bær, grøn te, rødvin, æbler og appelsiner og konstaterede at især bærrene påvirkede risikoen for Parkinsons. Især hos mænd.

6. Hukommelse

Forsøg med stoffet fisetin på en type mus, som normalt udvikler Alzheimers symptomer mindre end et år efter fødslen, forhindrede at deres hukommelse og indlæringsevne blev mindsket. Fisetin findes især i rigelige mængder i jordbær, men også i andre frugter og grøntsager.

Stoffets effekt skyldes dog ikke at det stopper den nedbrydning af hjernen, der er forårsaget af dannelsen af amyloid forkalkning og ophobning af proteiner, som normalt får skylden for Alzheimers sygdom.

Opdagelsen tyder på, at man kan behandle Alzheimers symptomer uden at behandle den amyloide plak, der langsomt forkalker hjernen.

"Selv da Alzheimers-sygdommen havde udviklet sig, var fisetin i stand til at forebygge symptomerne," siger undersøgelsens chefforsker Pamela Maher fra Salk Cellular Neurobiologi Laboratory i Californien, der har fået resultaterne offentliggjort i tidsskriftet Aging Cell.

7. Mavesår

Jordbær kan medvirke til at forhindre gastriske sygdomme der er relateret til dannelse af frie radikaler eller andre reaktive oxygenarter. Jordbær kan også sinke dannelsen af mavesår hos mennesker.

Gastritis eller betændelse i mavens slimhinde er relateret til alkohol, men kan også være forårsaget af virale infektioner eller non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID) mod for eksempel smerter eller medicin, der anvendes til behandling af Helicobacter pylori-bakterier.

Et team af italienske, serbiske og spanske forskere gav ethanol til laboratorierotter, og ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet PLoS ONE, led mavens slimhinde lidt mindre skader hos dem, der tidligere havde spist jordbærekstrakt.

"De positive effekter af jordbær er ikke kun knyttet til deres antioxidante kapacitet og høje indhold af fenolforbindelser (anthocyaner), men også den effekt, at de aktiverer antioxidantforsvar og enzymer i kroppen," forklarer Sara Tulipani, forsker ved universitetet i Barcelona og medforfatter af undersøgelsen.

8. Solskader

Jordbær kan ifølge en undersøgelse fra 2012 beskytte mod solens skadelige UVA-stråler.

Spanske forskere testede jordbær-ekstrakt på hudcellekulturer (fibroblaster), som er blevet udsat for ultraviolet lys i et omfang, der svarer til 90 minutter i solen ved den franske Riviera.

Data bekræfter, at jordbærekstrakten, især i en koncentration på 0,5 mg / ml, viser beskyttende egenskaber på disse fibroblaster ved at øge celleoverlevelse og levedygtighed samt reducere skader på DNA.

Forskerne vil nu undersøge om jorbærrene skal smøres på huden eller om man kan spise sig til beskyttelsen mod UVA-strålerne.

Forskerne formoder, at beskyttelsen skyldes anthocyaniner, som er pigmenter, der giver blade, blomster og frugter deres røde farve.

"Disse forbindelser har vigtige anti-inflammatoriske, antioxidante og anti-tumor egenskaber og er i stand til at modulere enzymatiske processer, forklarer en af forfatterne, Sara Tulipani fra Barcelona universitet.

9. Tarmkræft

En undersøgelse af seks forskellige bærs påvirkning af kræftceller viste i 2006 at jordbær var særlig effektiv til at forhindre vækst og dræbe kræftceller i forbindelse med tarmkræft.

Undersøgelsen fra Center for Human Nutrition på David Geffen School of Medicine, University of California, var baseret på reagensglasforsøg med kræftceller, der blev udsat for ekstrakter af bl.a. blåbær, brombær, hindbær og jordbær. Alle bærrene reducerede væksten af flere forskellige kræftformer, blandt andet også brystkræft- og prostatakræftceller. Jo større mængder af ekstrakterne, des mere effektivt blev kræftvæksten reduceret.

Men kun jordbær og sorte hindbær forårsagede også celledød i forbindelse med tarmkræft.

  • 1
  • 2