Skip to main content
logo for klog kost

Jordbær sænker det dårlige kolesterol

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Jordbær har tidligere vist sig at være sundt for hjertekar-systemet og det skyldes formentlig, at de sænker kolesteroltallet.

Det antyder en ny spansk-italiensk undersøgelse, hvor forskerne bad frivillige spise et halvt kilo jordbær om dagen i en måned for at tjekke, om det ændrede deres blod-parametre på nogen måde.

Ved afslutningen af forsøget var deres indhold af dårligt kolesterol (LDL) og triglycerider i blodet reduceret betydeligt.

Resultaterne er baseret på blodprøver fra 23 frivillige, der indvilligede i at spise ekstra 500 gram jordbær hver dag i en måned. Oven i deres almindelige kost. Forskerne fra Università Politecnica delle Marche i Italien og universiteterne i Salamanca, Granada og Sevilla i Spanien tog blodprøver både før og efter forsøget.

Resultaterne, som er offentliggjort i Journal of Nutritional Biochemistry, viser, at det totale kolesterol samt mængden af det dårlige kolesterol (LDL) og triglycerider faldt med hhv. 8,78 % , 13,72 % og 20,8%. Det gode kolesterol (HDL) forblev uændret.

{module 120}

Jordbærren forbedrede også andre parametre som den generelle plasmalipidprofil, antioxidant biomarkører som C-vitamin-niveauet og den såkaldte ORAC-profil (evnen til at udrydde frie radikaler), stærkere røde blodlegemer og blodplader.

Beskyttende pigment

Blodprøver taget to uger efter at de frivillige var holdt op med at spise jordbær vendte alle parametre tilbage til deres oprindelige værdier som de så ud før deltagerne begyndte på jordbær-kuren.

"Alle tegn og epidemiologiske undersøgelser tyder på at anthocyaniner, som er de pigmenter, der giver jordbærrene deres røde farve, som giver jorbærrende deres beskyttende effekt overfor hjertekar-problemer og blodprøvernes positive parametre," siger undersøgelsens chefforsker Maurizio Battino, der dog erkender, at der stadig ikke er noget direkte bevis for, hvilke forbindelser, som giver de gavnlige effekter.

Forskerholdet har i andre undersøgelser bekræftet, at jordbær også beskytter mod ultraviolet stråling, reducerer alkoholskader på maveslimhinden, styrker røde blodlegemer og forbedrer blodets antioxidante kapacitet.

Senere i år vil de udgive en anden undersøgelse i tidsskriftet Food Chemistry, hvor de vil vise, at indtagelse af jordbær øger den antioxidante funktion af blodgennemstrømning og styrker de røde blodlegemer og mononukleære celler.