Skip to main content
logo for klog kost

10 sunde grunde til at spise valnødder

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Spiser du dagligt en håndfuld valnødder har du en stor chance forbåde  at leve længere og sundere.

Adskillige undersøgelser har vist at valnødder er vejen til et sundere liv uden en række af de livsstilsygdomme, der ender med at forkorte vort liv.

Valnødder har ligesom andre nødder et højt indhold af både proteiner og kostfibre og selv om de også har et højt kalorie- og fedtindhold, så tyder adskillige undersøgelser på at de ikke feder, hvis man spiser en håndfuld om dagen. Hovedsageligt fordi de mætter så meget at man ofte vil spise færre andre madvarer.

Her er 10 sunde grunde til at spise valnødder:

1. Brystkræft

En undersøgelse på Marshall University viste i 2012, at en lille portion valnødder mere end halverede risikoen for brystkræft ligesom antallet af tumorer og deres størrelse var signifikant mindre.

I undersøgelsen blev mus sat på valnøddediæten, som de var på fra undfangelsen til deres død. Selv før fødslen blev deres mødre fodret med valnødder.

"Disse resultater er især vigtige, fordi musene var genetisk programmerede til at udvikle brystkræft," siger Elaine Hardman fra Marshalls Joan C. Edwards School of Medicine.

Genetiske analyser viste, at valnøddediæten ændrede aktiviteten i flere gener, som er relevante for brystkræft både hos mus og mennesker.

Læs mere...

2. Sædkvalitet

75 gram valnødder om dagen kan sikre, at par, der har problemer med fertiliteten, måske endelig kan få børn.

Det viser et studie af 117 raske mænd i alderen 21-35 år, der blev delt op i to grupper, hvor den ene blev bedt om at spise 75 gram valnødder dagligt, mens den anden ikke måtte spise nødder overhovedet.

Før forsøget begyndte, og igen 12 uger senere, blev mændenes sædkvalitet analyseret for at vurdere koncentrationen af sædceller, vitalitet, motilitet, morfologi, og kromosomfejl.

Mændene på valnødder fik en forbedret sperm-vitalitet, motilitet (antal bevægelige sædceller pr. ml) og morfologi (sædcellernes udformning). De havde også færre kromosomafvigelser.

http://klogkost.dk/fertilitet/251-valnodder-forbedrer-saedkvaliteten.html

Læs mere...

3. Kolesterol

Valnødder kan ikke bare sænke kolesteroltallet, men kan også styrke blodkarrene og fremme det gode kolesterol.

Det viser en ny undersøgelse, hvor forskere fra Penn State, Tufts University og University of Pennsylvania har målt blodet hos forsøgspersoner, der har spist valnødder i forskellige versioner.

Resultaterne viste, at engangs-forbrug af valnøddeolie positivt påvirkede blodkarrene. Desuden bidrog hele valnødder til at det gode kolesterol - HDL - blev transporteret mere effektivt rundt i kroppen og til at fjerne overskydende kolesterol fra kroppen.

Læs mere...

Flere sunde grunde på de næste sider