Søg på Klog Kost

Gojibær er det populære navn på bærrene fra planten Almindelig bukketorn, der er en busk som vokser i klitter og langs veje.

Goji-bær styrker influenza-vaccine

 

Influenza-vacciner er langt fra effektive, men hvis man spiser goji-bær styrker man effektiviteten af vaccinen.

Det viser et nyt forsøg, hvor forskere fra Tufts University i Massachusetts, USA, har testet kombinationen af vaccinen og goji-bær på gamle mus, der også blev podet med influenza-virus.

Gamle og syge mennesker er oftere truet på livet af influenza fordi deres immunsystem er svækket og de har mindre at stå imod med, men undersøgelsen viste at de gamle mus på 20-22 måneder, der fik en diæt, hvoraf 5 procent var goji bær i 30 dage, viste både en højere antistofrespons og et mindre vægttab end en kontrolgruppe af mus.

Kontrolgruppen fik et helt almindeligt foder, der betød at de ikke modstod influenzaen lige så godt. De tabte sig mere på grund af sygdommen, selv om de også var blevet vaccineret.

Ud over at observere virkningerne af bær på mus, isolerede forskerne dendritiske celler - immunceller, der aktiverer T-celler til at bekæmpe infektioner - og behandlede dem med et koncentrat af goji bær, der giver dem mulighed for at inkubere i 1 uge.

De fandt, at dette koncentrat "forbedrede modning og aktiviteten af antigen-præsenterende dendritiske celler", som dybest set antyder en reaktion beriget immunrespons.

Strutter af sunde stoffer

Forskerne bemærker, at selv om de er begejstrede for dette skridt mod at forstå samspillet mellem goji bær og influenza vaccine, er det stadig ikke klart, hvilken del af bærret, der forbedrer vaccinen.

"Goji-bær er rige på komplekse kulhydrater - kendt som polysaccharider - samt vitaminer, carotenoider og flavonoider. Fremtidige studier af mus vill være nødvendige for at forstå, hvad det er, der stimulere dendritiske celler," forklarer Dr. Dayong Wu, der er medforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i Journal of Nutrition.

"Folks immunforsvar bliver uundgåeligt svækket med alderen, hvilket gør dem mindre lydhøre over for vaccinen og mere modtagelige for influenza og dens potentielt alvorlige komplikationer," tilføjer Dr. Simin Nikbin Meydani.

Han bemærker, at selv om influenzavaccine især anbefales for ældre mennesker, er de kun "40 procent effektive i beskyttelsen af ældre, hvilket er betydeligt lavere end hos yngre mennesker.