Søg på Klog KostStof i citron kan forhindre nyresygdom

 

Et stof i citroner, grapefrugt og andre citrusfrugter kan blokere udviklingen af polycystisk nyresygdom, som 3.000-5.000 danskere lever med.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i British Journal of Pharmacology kan stoffet narenginin bruges til at udvikle nye lægemidler til behandling af polycystisk nyresygdom, der er en arvelig lidelse, der får cyster at udvikle sig i nyrerne.

Sygdommen kan føre til tab af nyrefunktion, højt blodtryk fører til hjerteanfald og slagtilfælde, samt hjerne-aneurismer. Sygdommen bryder typiske ud mellem 30 og 60 års alderen.

Ifølge sundhed.dk er cirka 350 danske patienter med polycystisk nyresygdom i dialyse eller lever med transplanteret nyre. 8-10 % af alle tilfælde af terminal nyresvigt i Danmark er forårsaget af cystenyresygdom.

Forskere fra Royal Holloway University, St. George , University of London og Kingston University London i Storbritannien, gennemførte et eksperiment på en encellet amøbe, der indeholder et protein kaldet PKD2. Det er det protein, som er ansvarlig for udviklingen af polycystisk nyresygdom.

Vigtigt skridt 

De opdagede, at naringenin regulerede PKD2-proteinet og blokerede for dannelsen af cyster, når de to stoffer kom i kontakt.

For at se om opdagelse også gjaldt for behandlinger af polycystisk nyresygdom, skabte forskerne cyster i et pattedyrs nyreceller - og de konstaterede, at dannelsen af cyster blev blokeret ved tilsætning af naringenin.

"Denne opdagelse er et vigtigt skridt fremad i forståelsen af, hvordan polycystisk nyresygdom kan styres," siger professor Robin Williams fra School of Biological Sciences på Royal Holloway University.

Dr. Mark Carew fra School of Pharmacy and Chemistry på Kingston University siger, at yderligere forskning er i gang med henblik på at forstå præcis, hvordan naringenin fungerer på molekylært niveau.

"Dette arbejde vil medføre at vi får indblik i PKD2-proteinet som en cellevækst regulator," tilføjer han.