Søg på Klog Kost

Grapefrugter og jiceLipider fra grapefrugt kan effektivt transportere lægemidler som kræftmedicin og ramme kræftceller mere præcist. Foto: University of Louisville

Nanopartikler fra grapefrugt kan forbedre kræftmedicin

Grapefrugter kan revolutionere, hvordan kræftmedicin kan rettes mod specifikke tumorceller.

 

Forskere fra University of Louisville har nemlig opdaget hvordan man laver nanopartikler ved hjælp af naturlige lipider fra grapefrugt og bruger dem til at transportere medicin mere effektivt.

"Nanopartiklerne, som vi har navngivet grapefrugt-afledte nanovectors (GNVs), stammer fra en spiselig plante, og vi mener, at de er mindre giftige for patienterne, resulterer i mindre biologisk farligt affald for miljøet, og de er langt billigere at producere i stor skala end nanopartikler fremstillet af syntetiske materialer," siger dr. Huang-Ge Zhang, som netop sammen med Qilong Wang har fået offentliggjort deres opdagelse i tidsskriftet Nature Communications.

Forskerne har bevist, at GNVs kan transportere forskellige stoffer, som kræftmedicin samt DNA/RNA og proteiner som antistoffer. Behandling af dyr med GNVs syntes at resultere i færre bivirkninger end behandling med lægemidler indkapslet i syntetiske lipider.

Billigere

"Vore GNVs kan modificeres til at målrette specifikke celler - vi kan bruge dem som missiler til at medføre en bred vifte af lægemidler, der kan ødelægge syge celler," siger han.

"Desuden kan det gøres til en overkommelig pris."

Effekten af de grapefrugt afledte nanopartikler blev yderligere bekræftet i et fase 1 klinisk forsøg til behandling af patienter med tyktarmskræft. Forskerne har foreløbig ikke observeret nogen giftige bivirkninger hos de patienter, der oralt fik det antiinflammatoriske middel curcumin indkapslet i grapefrugt nanopartikler.

Læs også: Grapefrugter påvirker flere og flere lægemidler

Forskerne fra Louisville planlægger også at teste, om denne teknologi kan anvendes i behandlingen af inflammation relaterede autoimmune sygdomme som leddegigt.

Ud over grapefrugt, analyserede Zhang og hans team nanopartikler fra tomater og vindruer. Grapefrugter blev valgt fordi en større mængde af lipider kan udledes af disse frugter.