Skip to main content
logo for klog kost

Acai bær er den rene supermad

{module Google Artikel Billedtop}
Det høje indhold af antioxidanter kan tilsyneladende forlænge livet - i hvert fald hos bananfluer.
 

Açai bær er en af de rigeste kilder til antioxidanter og har nu i et nyt forsøg vist sig at kunne forlænge livet for bananfluer til det tredobbelte.

Açaí høstes i de brasilianske regnskove og smager af en blanding af bær og chokolade og er udover antioxidanter fuld af  aminosyrer og essentielle fedtsyrer, der har givet det prædikatet Superfood.

Bærrene er i de seneste år blevet lidt nemmere at få fat på - blandt andet i form af juice, men næppe i det almindelige supermarked.

Der er til gengæld lavet adskillige kosttilskud baseret på Açaí-bær og det var netop kosttilskud med Açaí-bær forsøget fra Emory University School of Medicine baserede sig på.

Forskerne opdagede at et kosttilskud baseret på Açaí-bær kunne forlænge livet for bananfluer, efter at fluernes liv var blevet udsat for oxidativ stress, der normalt ville reducere deres livslængde til otte dage.

Forsøgene viste at acai kosttilskud kunne tredoble fluernes 'livslængde, fra otte til 24 dage. Açaí kan også modvirke de neurotoksiske virkninger af ukrudtsmidlet paraquat på fluer.

Lederen af forsøget Vrailas-Mortimer siger, at hun ikke startede ud med fokus på Açaí. Men Açaí virkede bedre end flere andre antioxidant-produkter som vitaminer, coenzym Q10 og lutein.

- En ting, der gør vores arbejde usædvanligt er, at vi har brugt kommercielt tilgængelige kosttilskud, siger hun.

- Vi gik simpelthen til en helsekostforretning og fyldt en kurv op.

Vrailas-Mortimer havde tidligere opdaget, at fluer med mutationer i "p38 MAP kinase" genet har kortere liv, og er mere følsomme over for varme, underernæring og oxidativt stress.

P38 mutant fluer levede i gennemsnit kun otte dage, når de kun fik en simpel sukkervands-diæt. Men deres livslængde blev tredoblet, da deres kost blev suppleret med acai. Ingefær blev anvendt som sammenlignende kontrolforsøg.

Beskytter mod ukrudtsmiddel

Acai viste sig dertil at kunne beskytte fluerne mod oxidativt stress som følge af hydrogenperoxid eller paraquat, men kun når de fik Acai efter at være påvirket af hydrogenperoxid, men den  beskyttende virkning holdt ikke hvis de fik det forebyggende.

Fordele ved Açaí bær
  • Açaí bær indeholder en bemærkelsesværdig høj koncentration af antioxidanter, der er 10 gange højere end i røde druer og 10-30 gange højere på anthocyaniner end i rødvin.
  • En synergi af monoumættede fedtstoffer, kostfibre og phytosteroler medvirker til at holde hjerte-kar- og fordøjelsessystemet sundt.
  • Dertil kommer at de har et næsten perfekt kompleks af essentielle aminosyre i forbindelse med værdifulde spormineraler, der er vital for en ordentlig muskelsammentrækning og regeneration.

Paraquat er et ukrudtsmiddel, som påvirker neurologien på en måde, der ligner Parkinsons sygdom. Under indflydelse af paraquat, blev fluerne søvnrytme kaotisk, men Acai viste sig at kunne hjælpe med at udjævne virkningerne af paraquat på fluernes døgnrytme.

Sikrer livskvalitet

- Jeg synes, det er vigtigt, siger Vrailas-Mortimer.

- Vi viser at det der er i acai, som forlænger levetiden, kan det også sikre at fluerne fungerer bedre i længere tid, når de udsættes for paraquat. Den opretholder livskvaliteten frem for blot at forhindre dem i at dø.

Når fluer blev fodret med en mere alsidig kost, var virkningerne mere udtalt hos han- end hos hun-fluer. Hanners livslængde blev næsten fordoblet med acai (fra 20 til 40 dage), men virkningen på kvinder var ikke så stærk (fra 30 til 34 dage).

Fedtsyreindholdet i Acai ligner den for olivenolie, og er rig på monoumættede oliesyre. Oleinsyre er vigtigt af flere årsager. Det hjælper omega-3 fiskeolier gennemtrænge cellemembranen; tilsammen bidrage til at gøre cellemembranerne mere smidig. Ved at holde cellemembranen smidig, fungerer alle hormoner, neurotransmittere og insulinreceptorer mere effektivt.

Dette er især vigtigt, fordi høje insulin niveauer skaber en inflammatorisk tilstand, og vi ved, at inflammation forårsager ældning.