Skip to main content
logo for klog kost
Polyfenoler i blåbær og jordbær forhindrer tilsyneladende at fed mad  gør os fede.

Stoffer i bær og druer beskytter mod fed mad

Polyfenoler i bær, druer og andre frugter omdanner hvidt fedt til kalorie-forbrændende beige fedt.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse fra Washington State University, hvor forskere har testet resveratrol på mus i så små mængder at det ville svare til ca. 300 gram bær eller andre frugter for mennesker.

Resveratrol har i utallige undersøgelser vist sig at have antioxodante egenskaber og dermed kunne bekæmpe alskens sygdomme og lidelser lige fra tidlig aldring til kræft, hjertesygdomme, Alzheimers, fedme og diabetes, men de fleste af undersøgelserne mangler at blive bekræftet i forsøg med mennesker.

Resveratrol findes især i mørke bær og vindruer og har derfor givet anledning til adskillige overskrifter om, at det gjorde rødvin til en sund drik.

Men de fleste forsøg indtil nu har været gjort med så store mængder resveratrol, at det ville kræve at man drak 15-20 liter rødvin dagligt.

Men i den nye undersøgelse, hvor mus fik en fedtrig diæt, fik de kun 0,1 procent resveratrol, men alligevel undgik de alligevel meget oftere at tage på i forhold til kontrolmus, der fik den samme fedtrige diæt, men ingen resveratrol.

"Polyfenoler i frugt, herunder resveratrol, øger genaktivitet, som forbedrer oxidation af fedt i kosten, så kroppen ikke bliver overbelastet," siger professor Min Du, der står bag forsøgene, som bl.a. er finansieret af det amerikanske sundhedsinstitut National Institutes of Health.

"Polyfenolerne konverterer hvidt fedt til beige fedt, som brænder lipider ligesom varme og er med til at holde kroppen i balance og forebygge fedme og metabolisk dysfunktion."

{module also berry}

Resveratrol er kun en af ​​de polyphenolforbindelser, der findes i frugt og som har gavnlige sundhedsmæssige virkninger.

"Vi brugte resveratrol som repræsentant for alle de polyfenoler," siger Du.

"I virkeligheden er det totale polyfenole indhold mere vigtigt. Vi tror, ​​du kan øge dit samlede indtag af polyfenolforbindelser ved direkte at øge forbruget af frugt."

{snippet pagead}

blåbær, jordbær, beige fedt, overvægt, resveratrol, polyfenoler