Skip to main content
logo for klog kost
En mindre bunke mandler

8 sunde grunde til at spise mandler

{snippet pagead}

3. Alzheimers

Mandlers indhold af det såkaldte plantesteroler kaldet stigmasterol kan tilsyneladende forhindre Alzheimers.

Det mener forskere fra Saarland University, der har undersøgt, hvordan plantesteroler har indflydelse på forkalkning i hjernen, som er forårsaget af kolesterol.

Ifølge undersøgelsen hæmmer stigmasterol produktionen af de beta-amyloid-proteiner, der spiller en vigtig rolle i udviklingen af Alzheimers.

"Stigmasterol har en effekt på en række molekylære processer: det sænker enzymaktivitet, hæmmer dannelsen af proteiner impliceret i udviklingen af Alzheimers sygdom og det ændrer strukturen af cellemembranen," forklarer Dr. Marcus Grimm, der er chef for Experimental Neurology Laboratory.

"Tilsammen kan disse effekter synergistisk reducere produktionen af beta-amyloid-proteiner."

4. Hjertekar-system

En daglig portion mandler kan på ganske kort tid forbedre overvægtiges risiko for hjertekar-problemer.

Det viser en undersøgelse af mandlers påvirkning af helbreddet fra School of Life and Health Sciences på Aston University i Birmingham, England, hvor forskerne konstaterede at nødderne især forbedrer blodstrømmen.

Forskerne testede virkningerne af en kortvarig mandel-beriget kost på raske unge og midaldrende mænd og på en gruppe unge mænd med forhøjet risiko for hjertekar-problemer som for højt blodtryk eller overvægt.

En kontrolgruppe spiste, hvad de normalt ville, mens en anden gruppe, skulle spise 50 g mandler om dagen i en måned.

Ved afslutningen af undersøgelsen havde gruppen, der spiste en mandel-beriget kost højere niveauer af antioxidanter (alpha-tocopherol) i deres blod, forbedret blodgennemstrømning og lavere blodtryk, der alt sammen kunne reducere deres risiko for hjertesygdomme.

5. Diabetes

Mandler sikrer et lavere og mere stabilt blodsukker hos type 2 diabetikere.

En systematisk gennemgang af 12 tidligere kliniske forsøg med i alt 450 deltagere fandt, at omkring 56 gram nødder dagligt forbedrede de to centrale markører for blodsukker: HbA1c test, som måler blodsukkeret i løbet af tre måneder, og fastende glukose test, hvor patienterne ikke får lov til at spise eller drikke noget udover vand i otte timer, før deres blodsukkerniveau testes.

"De bedste resultater kom, hvis nødderne snarere erstattede raffinerede kulhydrater end mættet fedt," siger Dr. John Sievenpiper, der er læge og forsker på Clinical Nutrition and Risk Factor Modification Centre ved St. Michael's Hospital.

Flere sunde grunde på næste side

{snippet pagead}