Søg på Klog Kost

Klase af blåbærBlåbær kan modvirke forhøjet blodtryk hos mus, der får en fedtrig kost..

Blåbær modvirker forhøjet blodtryk

Vilde blåbær mindsker de negative virkninger af en fedtrig kost, og påvirker blodtrykket og inflammatoriske reaktioner positivt.

 

Såkaldt lav-inflammation og forhøjet blodtryk er ofte forbundet med fedme-relaterede sygdomme.

En ny undersøgelse fra universitetet i det østlige Finland fokuserede på de sundhedsmæssige virkninger af blåbær (Vaccinium myrtillus) på mus, der blev fodret med en fedtrig kost i en periode på tre måneder.

Nogle af musene blev fodret med enten 5 procent eller 10 procent frysetørrede blåbær i kosten. Forskerne vurderede virkningerne af kosten ved at kigge på inflammatoriske celle og cytokinniveauer, systolisk blodtryk, glucose tolerance, insulinfølsomhed og vægtøgning.

Musene på den fedtrige kost tog markant meget mere på i vægt og var dårligere til at omsætte glukose og fedtstoffer samt havde mere inflammation og højere blodtryk.

Blåbær formindskede de pro-inflammatoriske virkninger af den fedtrige kost, angivet ved en ændret cytokinprofil og en relativ reduceret forekomst af T-celler, der fremmer inflammation.

Blåbær forhindrede også forhøjet blodtryk forårsaget af den fedtrige kost, viser undersøgelsen, som er offentliggjort i PLoS ONE..

Blåbær er en integreret del af den nordiske kost og kunne udnyttes bedre også andre steder i verden. Blåbær er forbundet med flere gavnlige sundhedsvirkninger og deres anvendelse indebærer masser af traditionel visdom.

De gavnlige sundhedsmæssige virkninger af blåbær menes at skyldes polyphenoler, især anthocyaniner, hvor niveauerne er signifikant højere i vilde blåbær end i kommercielt dyrkede blåbær.