Skip to main content
logo for klog kost

Cola-drikkere får oftere leddegigt

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Drikker du mange sodavand som eksempelvis cola med sukker og er kommet op i alderen har du formentlig også oftere ondt i leddene.

Ifølge en ny undersøgelse fra Harvard University er der nemlig en forbindelse mellem leddegigt og sodavand.

Andre undersøgelser forbinder sodavand med højere risiko for fedme, diabetes og hjertesygdomme. For nylig viste en anden undersøgelse at der også var en sammenhæng mellem sodavand med sukker og slidgigt, der typisk opstår på grund af belastning af leddene – eksempelvis i knæene.

Men den nye undersøgelse er den første, der ser på sammenhængen med leddegigt.

Spørgsmålet er om den forhøjede risiko for gigt skyldes det høje sukkerindhold i f.eks. cola, der indeholder 25 sukkerknalder pr. 0,5 liter, eller om det skyldes andre stoffer i sodavand.

”Vi fandt udelukkende en sammenhæng med sukkerholdige drikkevarer,” siger Yang Hu, der er forsker ved Harvard School of Public Health og stod for undersøgelsen, der nyligt blev offentliggjort i tidsskriftet Arthritis & Rheumatism. 

{module 120}

Stadig en gåde

Forskerne har set på data fra to store årelange undersøgelser, hvor informationer om bl.a. kost fra 173.000 kvinder indgik. Hvert 4. år mellem 1980 og 2008 oplyste kvinderne bl.a. om hvor mange sukkerholdige drikke de indtog. Heriblandt almindelig cola, coffein-fri cola og andre sukkerholdige sodavand.

I løbet af undersøgelsesperioden fik 883 kvinder diagnosen leddegigt, og Hu fandt ud af, at dem, der drak en eller flere sukkerholdige drikke om dagen, havde en gennemsnitlig 1,7 gange større risiko for at blive ramt af sygdommen, end dem, der kun sjældent (max. 1 pr. måned) drak sukkersødede sodavand.

Forbindelsen betyder dog ikke nødvendigvis, at sodavand er årsag til leddegigt. Måske afspejler drikkevanerne andre sider af ens livsstil, men forskernes resultater ændrede sig dog ikke efter, at de tog højde for deltagernes rygevaner, BMI, alkoholforbrug, diæt, fysiske aktivitet eller om de havde diabetes.

Det amerikanske selskab for leddegigt og muskel- og hudsygdomme udtaler, at vi stadig ikke kender årsagerne til leddegigt, og at de genetiske og hormonelle faktorer anses for at være de mest oplagte årsager.

"Vi er altid på udkig på, hvad der øger risikoen for leddegigt. Eksperterne kender både til genetiske og miljømæssige årsager, som der ikke er blevet taget hensyn til i undersøgelsen. Det næste skridt bliver at bore ned i patologien og prøve at forstå sammenhængen,” siger dr. Eric Ruderman, der er professor i medicin ved Northwestern University Feinberg School of Medicine. Han gennemgik resultaterne, men var ikke involveret i undersøgelsen.