Skip to main content
logo for klog kost
Dåse sodavand

Dåsecola øger diabetes-risiko med 22 procent

Drikker du en dåsecola dagligt stiger din risiko for at få diabetes 2 med 22 procent.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse, der er et hak i tuden til nedsættelsen af afgifter på sodavand, som regeringen netop har gennemført.

For risikoen stiger tilsvarende for hver ekstra sodavand, der er sødet med sukker, som du drikker dagligt. Så hvis du drikker to sodavand dagligt er din risiko 44 procent.

Det afslører en ny fælles-europæisk undersøgelse i blandt andet Danmark, hvor man har sammenlignet 12.403 diabetes 2-patienter med en kontrolgruppe på 16.154 personer.

Den øgede risiko faldt til 18 procent, når der blev taget højde for det samlede energiindtag og BMI-tallet, som begge er faktorer, der menes at have indflydelse på sammenhængen mellem sukkersødet læskedrikke og diabetes-risikoen. Det kunne tyde på, at diabetes-risikoen ikke alene skyldes, at man bliver federe og vejer mere, hvis man drikker sodavand.

Læs også: Syv sunde råd, der kan redde dig fra diabetes 2

Forskerne konstaterede også at kunstigt sødede sodavand - altså sodavand, der ikke var sødet med sukker, men sødemiddel - var forbundet med en større risiko for diabetes, men da de tog højde for deltagernes BMI-tal forsvandt sammenhængen. Det forklarer forskerne med at diabetes-patienter oftere drikker light-sodavand og at sodavanden derfor ikke er skyld i deres diabetes.

Især mænd er udsatte

Forskerne siger, at den øgede risiko for diabetes i Europa svarer til den, der findes i en meta-analyse af tidligere undersøgelser, der hovedsagelig er lavet i Nordamerika. I USA er der fundet en 25 procent øget risiko for diabetes 2 for folk, der drikker en dåsecola eller lignende om dagen.

Læs også: Cola forværrer slidgigt i knæet

Den nye europæiske undersøgelse af juice, sukkersødede læskedrikke og kunstigt sødede sodavand er indsamlet i otte lande, der udover Danmark tæller Storbritannien, Tyskland, Italien, Spanien, Sverige, Frankrig og Holland.   Undersøgelse viste at det hovedsageligt var mænd, der drak mange sodavand og at de havde en lavere uddannelse, var rygere og havde et højere taljemål.

Til gengæld drak kvinder oftere juice, som i undersøgelsen ikke blev forbundet med en højere risiko for diabetes 2. Disse storforbrugere var til gengæld oftere eks-rygere og havde var bedre uddannet end personer, der drak mindst juice.