Skip to main content
logo for klog kost

Light sodavand øger ikke risikoen for diabetes

Voksne, der drikker en cola med sukker dagligt, har 46 procent højere risiko for at udvikle prædiabetes.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse, der over 14 år har set på hvordan sukker og sødemidler i sodavand påvirker risikoen for insulinresistens og diabetes sammenlignet med folk, der ikke eller sjældent drikker sodavand.

I modsætning til tidligere undersøgelser fandt forskerne fra Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA) ved Tufts University ingen sammenhæng mellem sodavand med kunstige sødemidler og risikoen for prædiabetes eller øget insulinresistens. Forskerne pointerer dog, at tidligere undersøgelser af sammenhængen mellem kunstigt sødede sodavand og risikoen for type 2-diabetes har medført blandede resultater, og at der er behov for yderligere undersøgelser for at drage konklusioner om de langsigtede helbredssmæssige konsekvenser af kunstigt sødede drikkevarer. 

"Selvom vores undersøgelse ikke viser en årsagssammenhæng tyder vores resultater på, at et højt forbrug af sukkersødede drikke øger risikoen for at udvikle tidlige tegn på type 2-diabetes. Hvis man ikke foretager livsstilsændringer er personer med prædiabetes på vej til at udvikle diabetes," siger Nicola McKeown, der er seniorforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i Journal of Nutrition.

Undersøgelsen er baseret på data fra 1.685 midaldrende voksne over en periode på 14 år i det såkaldte Framingham Heart Study Offspring - en national undersøgelse af flere generationers livsstil og kliniske karakteristika, der er medvirkende til hjertekar-sygdom. 

Udvalgte deltagere havde ikke diabetes eller prædiabetes ved undersøgelsens start. I løbet af undersøgelsen besvarede de bl.a. spørgsmål om deres forbrug om af sodavand og andre drikkevarer - også om de var sødet med sukker eller sødemidler. Sukkersødede drikkevarer blev defineret som cola og andre kulsyreholdige drikkevarer samt kulsyrefrie frugtdrikke som limonade og frugtpunch.

{module also sukker}

Resultaterne viste, at dem, der drak de højeste mængder af sukkersødede drikkevarer - svarende til seks dåse-sodavand om ugen - havde en signifikant større risiko for at udvikle prædiabetes i forhold til personer, der ikke eller sjældent drak sodavand med sukker.

Deltagerne, der drak flest sodavnad med sukker, havde omkring 8 procent højere risiko for insulinresistens efter syv år. Selv efter at have taget højde for vægt og andre aspekter af kost holdt denne sammenhæng mellem sukkersødede drikkevarer og risikoen for diabetes.

Til gengæld havde sodavand med sødemidler ingen statistiske sammenhæng med risikoen for enten prediabetes eller insulinresistens. Imidlertid har tidligere forskning om sammenhængen mellem kunstigt sødede sodavand og type 2-diabetes været blandede, og det er stadig uklart, om det skyldes direkte eller indirekte faktorer.

For eksempel viste en nylig svensk undersøgelse, hvor man havde spurgt personer med diabetes om deres forbrug af sodavand, at kunstige sødemidler øgede risikoen for diabetes lige så meget som sodanvand med sukker. Problemet er dog at folk, der får diabetes ofte skifter til sodavand uden sukker, så hvis man ikke ved hvad de drak før de fik diabetes eller begyndte at tage på i vægt, så er den slags undersøgelser ikke meget værd.

{module also diabetes}

Nogle forskere mener dog at kunstige sødemidler kan påvirke hjernen, så vi får lyst til at spise mere. Så hvis man i forvejen er disponeret for overvægt, så flytter man bare sit behov for sukker fra soavand til andre produkter. Men det betyder ikke at personer uden en disposition for overvægt tager på af kunstige sødemidler.