Søg på Klog Kost8 sunde grunde til at drikke kaffe

 

Kaffe er ikke bare en varm og opfriskende drik, men også rigtig sund og kan forebygge adskillige sygdomme.

I løbet af de sidste årtier har adskillige undersøgelser beskæftíget sig med kaffes helbredseffekter og det har hovedsageligt resulteret i positive nyheder.

Kaffe er den tredje mest almidelige drik i verden efter vand og te, men i Danmark og de fleste vestlige lande drikker vi mere kaffe end te.

Kaffe laves af kaffebønner, der plukkes fra buske og ristes efter at være blevet tørret.

Bønnerne ristes ved omkring 200 grader, hvor der sker en karamelisering, som nedbryder stivelse til monosakkarider, der er simple sukkerarter, som bliver brunede og ændrer bønnernes farve.

Men sukkeret forsvinder hurtigt fra bønnerne under ristningen og bliver til gengæld erstattet af nye kemiske forbindelser, hvoraf cafeol er den vigtigste fordi den lægger grunden kaffens smag og duft. Ristes bønnerne for meget fordufter noget af caffeolen og ristes de ikke nok udvikles cafeolen ikke tilstrækkeligt.

Samtidig forsvinder andre kemiske forbindelser og syrer under ristningen, hvilket tilsammen er en del af forklaringen på at kaffe kan smage vidt forskelligt - udover at forskellig jordbund og typer af kaffebuske også bidrager til smagsnuancerne.

Her er 8 sunde grunde til at drikke kaffe dagligt:

1. Diabetes

Risikoen for at udvikle diabetes reduceres betydeligt, hvis du drikker op til fire-fem kopper kaffe dagligt. Det har undersøgelser vist siden midten af 1960erne. En systematisk gennemgang af undersøgelser mellem 1966 og 2009 om sammenhængen mellem kaffe og diabetes udført af forskere på Mount Sinai Medical Center i 2009 viste en 7 procent mindre risiko for hver kop kaffe man drikker dagligt.

2. Sundt for hjertet

En analyse fra Beth Israel Deaconess Medical Center og Harvard Medical School viste i 2012 at kaffe reducerede risikoen for hjertesygdom. Undersøgelsen var baseret på fem tidligere undersøgelse af sammenhængen, hvor i alt 140.000 personer var undersøgt og man havde registreret 6500 hjertetilfælde. Analysen af de fire svenske og ene finske undersøgelse viste at tre-fire kopper kaffe dagligt medførte en 11 procent reduceret risiko for at få et hjertetilfælde.

3. Slagtilfælde

Adskillige undersøgelser har vist at op til tre-fire kopper kaffe dagligt reducerer risikoen for slagtilfælde.

En japansk undersøgelse fra det Nationale Cerebral og Cardiovascular center i Osaka viste i 2012 at personer, der drak mindst en kop kaffe eller to kopper te dagligt havde over 30 procent lavere risiko for et slagtilfælde pga. en bristet blodåre i hjernen. Riskoen for alle typer slagtilfælde for kaffedrikkere alene var reduceret med 20 procent. Undersøgelsen fulgte over 80.000 japaneres drikkevaner mellem 1995 og 2007.

Læs mere på side 2

  • 1
  • 2