Skip to main content
logo for klog kost

Så hurtigt forbedrer kaffe dine blodkar

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Koffeinen i bare en kop kaffe viser sig i målinger af blodgennemstrømningen i de små blodkar at forbedre blodtrykket.

Det viser en japansk undersøgelse, som nyligt blev præsenteret på American Heart Association Scientific Sessions 2013.

Undersøgelsen af 27 raske voksne viste, at en kop koffeinholdig kaffe væsentligt forbedrede blodgennemstrømningen i en finger, der er en god indikator for, hvor godt den indvendige foring af kroppens mindre blodkar virker.

Deltagere, der drak en kop koffeinholdig kaffe havde en 30 procent stigning i blodgennemstrømningen i løbet af en 75 minutters periode i forhold til deltagere, der drak koffeinfri kaffe.

"Det giver os et fingerpeg om, hvordan kaffe kan hjælpe med at forbedre hjertekar-sundhed," siger dr. Masato Tsutsui, der er chefforsker og kardiolog samt professor ved farmakologisk afdeling på universitet i Ryukyus, Okinawa, Japan.

Tidligere undersøgelser har vist, at kaffe er forbundet med mindre risiko for at dø af hjertesygdom og slagtilfælde, og at høje doser af koffein kan forbedre funktionen af større arterier.

{module 120}

Uklart hvorfor

Undersøgelsens deltagere på 22-30 år, drak ikke jævnligt kaffe. I forsøget drak de en kop kaffe på cirka 150 ml, der enten var med eller uden koffein. Derefter målte forskerne blodgennemstrømningen i fingeren med laser Doppler flowmetri, en ikke-invasiv teknik, der måler blodcirkulationen på et mikroskopisk niveau.

To dage senere blev forsøget gentaget med den modsatte type kaffe, så deltagerne, der fik koffeinfri kaffe i første forsøg fik koffeinholdig i det andet. Hverken forskerne eller deltagerne vidste, om de drak koffeinholdig eller koffeinfri kaffe.

Forskerne målte blodtryk, puls og blodkarrenes modstand. De tog også blodprøver for at analysere niveauet af koffein og for at udelukke hormoners indvirkning på blodkarrenes funktion.

Sammenlignet med koffeinfri kaffe, hævede koffeinholdig kaffe deltagernes blodtryk en smule og forbedrede funktionaliteten af blodkarrenes foring på indersiden. Pulsen var den samme i de to grupper.

Det er stadig uklart, hvordan koffein faktisk forbedrer de små blodkars funktion, selvom Tsutsui foreslår, at koffein kan hjælpe med at åbne blodkarrene og reducere inflammation.

"Hvis vi finder ud af hvordan de positive virkninger af kaffe fungerer, kan det føre til en ny behandlingsstrategi for hjertekar-sygdom i fremtiden," siger Tsutsui.