Søg på Klog Kost

Tre kopper kaffer dagligt ser ud til at reducere risikoen for leverkræft med 50 procent.

Kaffe beskytter mod leverkræft

 

Kaffe mindsker risikoen for den mest almindelige form for leverkræft med omkring 40 procent.

Det viser en ny meta-analyse af tidligere undersøgelser af sammenhængen mellem kaffe og leverkræft, der nerop er offentliggjort i Clinical Gastroenterology and Hepatology, der er det officielle tidsskrift for American Gastroenterological Association.

Derudover tyder data på, at tre kopper kaffe om dagen reducerer leverkræft risikoen med mere end 50 procent.

"Vores forskning bekræfter tidligere påstande om, at kaffe er godt for dit helbred , og især leveren," siger analysens hovedforfatter dr. Carlo La Vecchia fra Epidemiologisk afdeling, Istituto di Ricerche Farmacologiche på Università degli Studi di Milano, Italien.

"Den gunstige effekt af kaffe på leverkræft kan være påvirket af kaffes dokumenterede forebyggelse af diabetes, der er en kendt risikofaktor for sygdommen, eller dets gavnlige virkninger på skrumpelever og leverenzymer."

Forskerne udførte en meta-analyse af undersøgelser udgivet fra 1996 til september 2012 for i sidste ende at udvælge 16 undersøgelser, der havde tilstrækkelig høj kvalitet og i alt omfattede 3.153 personer.

Birolle

Trods konsistente resultater på tværs af undersøgelser, tidsperioder og befolkninger, er det vanskeligt at fastslå, om der er en direkte sammenhæng mellem kaffe og hepatocellulært carcinom (HCC), som er navnet på den mest almindelige form for leverkræft.

Sammenhængen kunne for eksempel også skyldes, at patienter med lever-og fordøjelsessygdomme ofte frivilligt nedsætter deres kaffeforbrug.

"Det er fortsat uklart om kaffe spiller en rolle for forebyggelse af leverkræft," pointerer Dr. La Vecchia.

"Men under alle omstændigheder er det en birolle i forhold til de vigtigste former for forebyggelse."

Primær leverkræft kan stort set undgås ved at vaccinere mod hepatitis B-virus, kontrol af hepatitis C-virus overførsel og ved ikke at drikke for meget alkohol. Disse tre foranstaltninger kan i princippet forebygge mere end 90 procent af primær leverkræft på verdensplan.

Leverkræft er den sjette mest almindelige kræftform i verden, og den tredje hyppigste årsag til kræftdød . HCC er den vigtigste form for leverkræft og tegner sig for mere end 90 procent af tilfældene på verdensplan.

I Danmark rammes omkring 300 årligt af leverkræft, overvejende mænd og oftest over 45 år. Kroniske infektioner med hepatitis B- og C-virus er de vigtigste årsager til leverkræft, andre relevante risikofaktorer omfatter alkohol, tobak, fedme og diabetes.