Søg på Klog Kost

Risikoen for at folk, der drikker 2-4 kopper kaffe dagligt begår selvmord er kun halvt så stor som for folk, der ikke drikker kaffe.

Kaffedrikkere begår sjældent selvmord

 

Hvis du mistænker at en nærtstående overvejer selvmord, så prøv at holde øje med hans eller hendes kaffeforbrug. Folk, der drikker kaffe, begår nemlig sjældent selvmord.

Det viser i hvert fald en ny undersøgelse, hvor forskere fra Harvard School of Public Health har gennemgået data for over 200.000 mænd og kvinder, der havde udfyldt spørgeskemaer om deres madvaner.

Undersøgelsen viste at personer, der drak 2-4 kopper kaffe om dagen, havde 50 procent lavere sandsynlighed for at begå selvmord i forhold til personer, der drak koffeinfri kaffe eller drak meget lidt/ingen kaffe.

Undersøgelsen er offentliggjort i The World Journal of Biological Psychiatry og er baseret på tre store befolkningsundersøgelser - 43.599 mænd fra Health Professionals Follow-up Study (HPFS), 73.820 kvinder i Nurses 'Health Study (NHS) og 91.005 kvinder i NHS II.

Forskerne analyserede data vedrørende forbrug af koffein, kaffe og koffeinfri kaffe hvert 4. år gennem fødevarefrekvens spørgeskemaer, mens dødsfald som følge af selvmord blev analyseret ved gennemgang af dødsattester.

Koffein påvirker hjernen

Mængden af koffein blev vurderet ud fra både kaffe, chokolade, te og koffeinholdige læskedrikke. Men forskerne pointerer, at kaffe var den vigtigste kilde og tegnede sig for mindst 71 procent i alle tre undersøgelser.

Forskerne registrerede i undersøgelsesperioden 277 dødsfald på grund af selvmord.

Ud over en 50 procent lavere risiko for at begå selvmord kunne forskerne ikke konstatere forskel på om 2-3 kopper havde større eller mindre betydning for selvmordsrisikoen end 4 kopper om dagen. Dertil var der - heldigvis - for få selvmord.

Interessen skyldes at tidligere undersøgelser har vist at 4 eller flere kopper kaffe om dagen har vist en 20 procent lavere risiko for depression hos kvinder.

Forskerne rapporterer, at udover at stimulere det centrale nervesystem, virker koffein som en mild antidepressiv ved at øge produktionen af bestemte neurotransmittere i hjernen. Disse omfatter noradrenalin, dopamin og serotonin.

Forskerne vil dog ikke anbefale at drikke mere end de i forvejen anbefalede 2-4 kopper om dagen. Eksperter advarer om, at for meget koffein kan have ubehagelige bivirkninger, såsom søvnløshed, nervøsitet, rastløshed, muskelrystelser og hurtig hjertebanken.