Skip to main content
logo for klog kost

Zink i chokoladen kan forhindre oxidativt stress

Kombineres kaffe, chokolade og te med zink kan det beskytte kroppen mod oxidativt stress, som man lidt populært kan sige svarer til at kroppens celler ruster.

{snippet start}

Oxidativ stress menes at medføre tidligere aldring og en lav forventet levetid, men man kan selv påvirke risikoen ved at spise sundt og undgå en usund livsstil som eksempelvis rygning og for meget alkohol.

Zink er et spor mineral, vi har brug for for at holde os sunde og ifølge en ny undersøgelse fra Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) kan det aktivere et organisk molekyle, hjælper med at beskytte mod oxidativt stress.

Forskerne har opdaget, at zink kan beskytte mod superoxidet, der er ansvarligt for oxidativ stress, når det indtages sammen med en komponent, der findes i fødevarer som vin, kaffe, te og chokolade.

Denne komponent er en hydroquinongruppe fundet i polyfenoler, med andre ord de af plantens stoffer, der er ansvarlige for lugt og smag. Zink aktiverer hydroquinongrupperne, der producerer naturlig beskyttelse mod superoxid, et biprodukt af menneskelig celle respiration, som ødelægger kroppens egne biomolekyler, for eksempel proteiner eller lipider, såvel som de menneskelige gener.

Superoxid antages at have en rolle at spille i aldringsprocessen og et antal sygdomme som inflammation, kræft eller neurodegenerative sygdomme.

Hydroquinon alene er ikke i stand til at nedbryde superoxid, men hvis det kombineres med zink dannes der imidlertid et metalkompleks, der efterligner et superoxiddismutaseenzym (SOD). Disse enzymer beskytter kroppen mod nedbrydningsprocesserne forårsaget af oxidation og har en antioxidativ virkning. På denne måde kan superoxidet metaboliseres og forhindre skader på organismen ved at reducere oxidativ stress.

For første gang er dette enzyms funktion blevet kopieret uden at det er ændret til redoxaktive overgangsmetaller som mangan, jern, kobber eller nikkel.

Selv om metallerne også kan have en antioxidativ virkning, opvejes eventuelle positive virkninger hurtigt af det faktum, at hvis der er for meget, kan de få oxidativ stress til at stige. Zink er meget mindre giftigt end de ovennævnte overgangsmetaller, hvilket gør det muligt at udvikle nye lægemidler eller kosttilskud med betydeligt færre bivirkninger. Det ville også være plausibelt at tilføje zink til mad, der indeholder hydroquinon naturligt.

"Det er sikkert muligt, at vin, kaffe, te eller chokolade måske bliver tilgængelige i fremtiden med tilsat zink. Men ethvert alkoholindhold ville ødelægge de positive virkninger af denne kombination," understreger professor og dr. Ivana Ivanovi-Burmazovi fra FAU, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Nature Chemistry.