Skip to main content
logo for klog kost

Sort te kan hjælpe dig til at holde vægten

Sort te kan påvirke bakterier i tarmen, der får dig til at tabe dig.

Det viser nye forsøg fra University of California i Los Angeles (UCLA), hvor forskerne i en undersøgelse af mus har opdaget, at sort te ændrer stofskiftet i leveren ved at ændre tarm-metabolitter.

Undersøgelsen viste, at både sort og grøn te ændrede forholdet mellem tarmbakterierne: Procentdelen af ​​bakterier forbundet med fedme faldt, mens bakterier associeret med lille kropsmasse steg.

{snippet start}

Tidligere undersøgelser har vist, at kemikalier i grøn te, der hedder polyphenoler, absorberes og ændrer stofskiftet i leveren. De nye resultater viser, at polyphenoler i sort te, der er for store til at blive absorberet i tyndtarmen, stimulerer væksten af ​​tarmbakterier og dannelsen af ​​kortkædede fedtsyrer, der har vist sig at ændre stofskiftet i leveren.

"Det var kendt, at polyphenoler i grøn te er mere effektive og giver flere helbredsfordele end polyphenoler i sort te, da kemikalierne i grøn te absorberes i blodet og vævet," siger Susanne Henning, der er studiets hovedforfatter og adjungeret professor ved UCLA Center for Human Nutrition.

"Vores nye resultater tyder på, at sort te gennem en specifik mekanisme gennem tarmmikrobiomet også kan bidrage til et godt helbred og vægttab hos mennesker," siger Henning, der har fået undersøgelsen offentliggjort i European Journal of Nutrition.

"Resultaterne tyder på, at både grøn og sorte te er præbiotika, stoffer der fremmer væksten af ​​gode mikroorganismer, som bidrager til en persons trivsel," siger hun.

I undersøgelsen modtog fire grupper af mus forskellige diæter - hvoraf to blev suppleret med ekstrakter af grøn eller sort te:

  1. fedtfattig og meget sukker
  2. fedtrig og meget sukker
  3. fedtrig, meget sukker og ekstrakt af grøn te
  4. fedtrig, meget sukker og ekstrakt af sort te

Efter fire uger faldt vægten hos ​​musene, der fik ekstrakt af grøn eller sort te, til det samme niveau som hos de mus, der fik den fedtfattige diæt gennem hele undersøgelsen.

Forskerne indsamlede også prøver fra musenes tyktarme (til måling af bakterieindhold) og levervæv (til måling af fedtophobning). Hos musene, der indtog teekstrakt, var der færre af de ​​bakterier, der er forbundet med fedme og flere af de bakterier, der er forbundet med lille kropsmasse.

Men kun de mus, der indtog sort teekstrakt, havde en stigning i en type bakterier kaldet Pseudobutyrivibrio, hvilket kan forklare forskellen på hvordan sort og grøn te ændrer energiomsætningen.

Dr. Zhaoping Li, der er direktør for UCLA Center for Human Nutrition og undersøgelsens seniorforfatter, siger, at resultaterne tyder på, at helbredsfordelene ved både grøn og sort te ikke bare skyldes deres høje indhold af antioxidanter og at begge typer te har en stærk indvirkning på tarmmikrobiomet.

"For folk, der nyder sort te kan der være en ny god grund til at drikke det," siger hun.

Resultaterne bygger videre på et UCLA-studie fra 2015, der viste, at både grøn te og sort te bidrog til at forebygge fedme hos mus, der indtog en fedtfattig sukkerholdig kost.