Skip to main content
logo for klog kost

Te kan ændre generne hos kvinder

Te kan ændre geners aktivitetsniveau hos kvinder og dermed ændre risikoen for kræft og hormonbalancen.

{snippet start}

Det antyder en ny svensk undersøgelse fra Uppsala Universitet i samarbejde med forskergrupper i hele Europa, hvor forskere har undersøgt om kaffe og te kan føre til epigenetiske ændringer.

Epigenetiske ændringer er kemiske modifikationer, der skruer op eller ned for aktivitetsniveauet i gener.

Det er velkendt, at miljø- og livsstilsfaktorer som kostvalg, rygning og udsættelse for kemikalier kan føre til epigenetiske ændringer.

Tidligere undersøgelser har antydet, at både kaffe og te kan påvirke sygdomsrisiko ved f.eks. at undertrykke udviklingen af kræft, nedsætte inflammation og påvirke østrogenmetabolisme. Forskerne ønskede at finde ud af om denne påvirkning skyldes epigenetiske ændringer. De testede derfor 3.096 europæiske mænd og kvinders gener for at finde ændringer, som kunne kobles til deltagernes forbrug af te og kaffe.

Resultaterne viser, at der var sket epigenetiske ændringer hos kvindelige tedrikkere, men ikke hos mænd. Interessant nok blev mange af disse epigenetiske ændringer fundet i gener, der er involveret i kræft- og østrogenmetabolisme.

"Tidligere undersøgelser har vist, at te reducerer østrogeniveauer, hvilket fremhæver en potentiel forskel i den biologiske respons på te mellem mænd og kvinder. Kvinder drikker også større mængder te sammenlignet med mænd, hvilket øger muligheden for at finde en sammenhæng hos kvinder," siger forsker ved Institut for Immunologi, Genetik og Patologi, Weronica Ek, som anførte undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Human Molecular Genetics.

Undersøgelsen fandt ingen epigenetiske ændringer hos kaffedrikkende deltagere.

Resultater fra denne undersøgelse antyder at aktive komponenter i te, der er involveret i kræft- og østrogen metabolisme, kan skyldes epigenetiske ændringer.

Forskerne understreger dog, at undersøgelsen ikke kan vise om det er sundt eller ikke at drikke te. Og at der er behov for yderligere forskning for at forstå, hvordan de epigenetiske ændringer påvirker vores helbred.

Det er tidligere blevet påvist, at tekatechiner fører til epigenetiske ændringer i reagensglasforsøg og i dyrkede kræftceller.