Skip to main content
logo for klog kost

Espresso-kaffe kan halvere risikoen for kræft hos mænd

Tre kopper espresso-kaffe dagligt kan halvere mænds risiko for at udvikle prostatakræft.

{snippet start}

Det viser i hvert fald en ny italiensk undersøgelse, der har sammenlignet 7.000 mænds kaffevaner og deres risiko for prostatakræft.

Blærehalsskirtlen (prostate) er placeret under blæren og omkranser hele urinrøret, hvor den producerer sædvæske.

Italiensk espressokaffe er en stærk kaffe serveret i en lille kop, men danner også fundamnetet for cappucino og caffe latte.

"I de senere år har vi set en række internationale undersøgelser om sammenhængen mellem kaffe og prostatkræft, men den videnskabelige dokumentation er blevet betragtet som utilstrækkelig til at drage konklusioner. Desuden var resultaterne modstridende, og vores mål var derfor at øge den generelle viden på dette område og give et mere klart billede," fortæller " George Pounis fra Institut for Epidemiologi og Forebyggelse - I.R.C.C.S. Neuromed, Italien, der har fået undersøgelsen offentliggjort i International Journal of Cancer.

Omkring 7.000 mænd i Molise-regionen, der deltog i den epidemiologiske undersøgelse, blev i gennemsnit observeret i fire år. 

"Ved at analysere deres kaffevaner og sammenligne med tilfælde af prostatakræft, der opstod over tid, så vi en nettoreduktion af risikoen på 53 procent, hos dem, der drak mere end tre kopper om dagen."

Desuden konstaterede forskerne i laboratorieforsøg, at ​​kaffeekstrakter indeholdende koffein signifikant reducerede prostatacancerceller delingsevne og spredning til andre områder. Denne effekt blev ikke observeret med koffeinfri kaffe.

"Observationerne på kræftceller gør det muligt for os at sige, at den gavnlige effekt, der observeres blandt de 7.000 deltagere, sandsynligvis skyldes koffein snarere end de mange af de andre stoffer i kaffe," siger Maria Benedetta Donati, der er leder af Laboratoriet for Translational Medicine ved I.R.C.C.S. 

"Vi skal huske på, at undersøgelsen er baseret på en central italiensk befolkning, der laver kaffe meget strikst på den italienske måde: højt tryk, meget høj vandtemperatur og uden Filtre," siger Licia Iacoviello, der er leder af Molecular and Nutritional Epidemiology Laboratory.

"Denne metode adskiller sig fra andre steder i verden og kan føre til en højere koncentration af bioaktive stoffer. Det vil være meget interessant nu at undersøge dette aspekt. Kaffe er en integreret del af den italienske livsstil, der ikke kun består af de individuelle fødevarer, men også af den specifikke måde de er lavet på."