Skip to main content
logo for klog kost

Te reducerer risikoen for demens med 50 procent

En daglig kop te beskytter mod demens og andre kognitive problemer - især hos personer med risiko for Alzheimers.

{snippet start}

Det antyder en undersøgelse fra Singapores nationale universitet, hvor forskere har undersøgt 957 ældre over 55 år og blandt andet sammenlignet deres genetiske risiko for Alzheimers med deres indtag af te.

Resultaterne viser, at regelmæssig indtagelse af te sænker risikoen for kognitiv tilbagegang hos ældre med 50 procent, mens personer med ApoE e4 genet, der medfører en øget risiko for at udvikle Alzheimers sygdom, kan opleve en reduktion i risikoen for kognitiv svækkelse med helt op til 86 procent.

Forskerne opdagede også, at teens neurobeskyttende rolle, ikke er begrænset til en bestemt type te - hvis bare den er brygget på teblade - altså grøn, sort eller oolong te.

"Selv om undersøgelsen blev lavet med ældre kinesere gælder resultaterne formentlig også for andre racer. Vores resultater har stor betydning for forebyggelse demens. Trods mange medicinforsøg er en effektiv farmakologisk behandling for neurokognitive lidelser som demens stadig svære at undgå og de nuværende forsøg på at forebygge demens er langt fra tilfredsstillende. Te er en af ​​de mest almindelige drikkevarer i verden og dataene fra vores undersøgelse tyder på, at det kan nedsætte en persons risiko for at udvikle neurokognitive lidelser i slutningen af livet," siger adjunkt Feng Lei fra Institut for Psychological Medicine ved National University of Singapore ( NUS) Yong Loo Lin School of Medicine.

"Baseret på den nuværende viden skyldes denne langsigtede fordel ved te de bioaktive stoffer i teblade i form af catechiner, theaflaviner, thearubiginer og L-theanine. Disse forbindelser har anti-inflammatorisk og antioxidant potentiale og andre bioaktive egenskaber, der kan beskytte hjernen mod vaskulær skade og neurodegeneration. Vores forståelse af de detaljerede biologiske mekanismer er stadig meget begrænset, så vi har brug for mere forskning for at finde endegyldige svar," tilføjer Feng, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet The Journal of Nutrition, Health & Aging.

I undersøgelsen indsamlede forskerne oplysninger om deltagernes teforbrug fra 2003 til 2005. Med to års mellemrum fik de derefter vurderet deres kognitive evner ved hjælp af standardiserede metoder frem til 2010.

Forskerne tog også højde for deltagernes ævrige livsstil, medicinske tilstande, fysiske og sociale aktiviteter.