Skip to main content
logo for klog kost

Antioxidant i kaffe beskytter mod fedme

En antioxidant i kaffe kan reducere negative effekter af overvægt, der kan føre til diabetes og leverproblemer.

{snippet start}

Det viser en undersøgelse fra University of Georgia, hvor forskere har testet klorogensyres indflydelse på blodsukkerniveauer, insulinresistens og leverfunktion.

"Tidligere undersøgelser har vist, at indtagelse af kaffe kan reducere risikoen for kroniske sygdomme som type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme," siger Yongjie Ma, der erpostdoc på universitetets College of Pharmacy og hovedforfatter på artiklen, der er offentliggjort i Pharmaceutical Research.

"Vores undersøgelse bygger oven på denne forskning ved at se på de fordele, der er forbundet med klorogensyre, som findes i stor overflod i kaffe, men også i andre frugter og grøntsager som æbler, pærer, tomater og blåbær."

To almindelige bivirkninger af fedme er øget insulinresistens og akkumulering af fedt i leveren. Hvis det ikke behandles kan disse lidelser føre til diabetes og dårlig leverfunktion.

For at teste de terapeutiske virkninger af fodrede forskerne en gruppe af mus kost med højt fedtindhold i 15 uger og injicerede dem også med en klorogensyre-opløsning to gange om ugen.

De konstaterede, at klorogensyre ikke kun var effektiv i forebyggelsen af overvægt, men også hjalp med, at sikre normale blodsukkerniveauer og en sund leverfunktion.

"Klorogensyre er en kraftfuld antioxidant, der reducerer inflammation," siger Ma.

"Der er en masse beviser, som tyder på, at fedmerelaterede sygdomme er forårsaget af kronisk betændelse, så hvis vi kan kontrollere det, kan vi forhåbentlig opveje nogle af de negative virkninger af overvægt."

Forfatterne understreger dog, at klorogensyre ikke er et universalmiddel. Ordentlig kost og regelmæssig motion er stadig de bedste metoder til at reducere de risici, der er forbundet med fedme.

Musene i denne undersøgelse fik en høj dosis af klorogensyre, meget højere end hvad et menneske ville kunne spise eller drikke sig til fra kaffe, frugt eller grøntsager.

Men forskerne mener, at klorogensyre kan danne grundlag for en behandling til mennesker, der har brug for ekstra hjælp. De planlægger at gennemføre mere forskning for at udvikle klorogensyre så det kan spise eventuelt som kosttilskud.

"Vi foreslår ikke, at folk begynder at drikke en masse kaffe til at beskytte sig selv fra en usund livsstil, men vi tror, at vi kan skabe et produkt med klorogensyre, som kan hjælpe personer med risiko for fedme-relaterede sygdomme," siger Yongjie Ma.