Søg på Klog KostKoffeinfri kaffe beskytter mod leverkræft

Det er ikke - alene - koffeinen i kaffe, der kan beskytte mod sygdomme som leverkræft. Også koffeinfri kaffe har nemlig en helbredseffekt.

 

Det viser en ny undersøgelse fra National Cancer Institute i USA, der er offentliggjort i tidsskriftet Hepatology, hvor forskere beskriver at et højere forbrug af kaffe, uanset koffeinindhold, var knyttet til lavere niveauer af abnorme leverenzymer.

Dette tyder på, at andre kemiske forbindelser end koffein i kaffe kan hjælpe med at beskytte leveren.

Tidligere undersøgelser har vist, at indtagelse af kaffe kan hjælpe med at nedsætte risikoen for at udvikle diabetes, hjertekar sygdom, ikke-alkoholisk fedtlever, skrumpelever og leverkræft.

"Tidligere forskning har konstateret, at kaffe kan have en mulig beskyttende virkning på leveren. Det har imidlertid ikke stået klart, om denne effekt også gælder koffeinfri kaffe," forklarer forskeren Dr. Qian Xiao fra National Cancer Institute i Bethesda, Maryland.

Den nye undersøgelse er baseret på data fra den amerikanske National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES, 1999-2010). Undersøgelsen inkluderede 27.793 deltagere over 20 år, der fortalte om deres kaffe-indtag i en 24-timers periode. Forskerne målt blodets indhold af flere markører for leverfunktionen, herunder aminotransferase (ALT), aminotransferase (AST), alkalisk phosphatase (ALP) og gammaglutamyltransferaser transaminase (GGT) for at kunne bestemme leveren sundhed.

Deltagere, der drak tre eller flere kopper kaffe om dagen havde lavere niveauer af ALT, AST, ALP og GGT i forhold til personer, der ikke drak kaffe overhovedet. Forskerne fandt også lave niveauer af disse leverenzymer hos deltagere, der kun drak koffeinfri kaffe.

"Vores resultater linker indtag af alle former for kaffe og koffeinfri kaffe med lavere niveauer af leverenzymer. Disse data tyder på, at der er ingredienser i kaffe udover koffein, som kan fremme leverens sundhed. Det er dog nødvendigt med yderligere undersøgelser for at identificere disse komponenter," siger Dr. Xiao.