Søg på Klog Kost

For nogle mennesker betyder et par kopper kaffe før sengetid intet, mens det for andre betyder en søvnløs nat. det hele skyldes måske genvariationer.

Dine kaffevaner styres af dine gener

Drikker du to kopper kaffe før sengetid uden at have problemer med at falde i søvn eller kan du ikke klare mere end en kop espresso om morgenen, så kan det skyldes dine gener.

 

Det tyder i hvert fald en stor metaanalyse lavet af forskere fra Harvard School of Public Health og Brigham and Women 's Hospital, hvor man har analyseret generne fra over 120.000 kaffedrikkere og fundet seks nye genvariationer, der har betydning for vores reaktion på kaffe og koffein.

Undersøgelsen kan måske forklare hvorfor en given mængde kaffe eller koffein har forskellige virkninger på forskellige mennesker og giver en genetisk basis for fremtidig forskning i sammenhængen mellem kaffe og sundhed.

"Kaffe og koffein har været knyttet til gavnlige og sundhedsskadelige virkninger. Vores resultater kan give os mulighed for at identificere undergrupper af mennesker, der mest sandsynligt kan have gavn af enten et større eller mindre kaffeforbrug," siger Marilyn Cornelis, forskningslektor ved Institut for Ernæring på Harvard School of Public Health og ledende forfatter af undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Molecular Psychiatry.

Genetik har længe været mistænkt for at bidrage til individuelle forskelle i vores respons på kaffe og koffein. Men det har været udfordrende at identificere de specifikke genetiske varianter.

Tæt forbindelse til stofskiftet

Forskernes metaanalyse af de mere end 120.000 jævnlige kaffedrikkere af europæisk og afrikansk-amerikansk afstamning identificerede to varianter af gener, som er forbundet med koffein stofskifte, POR og ABCG2. Desuden har de identificeret to varianter tæt på generne BDNF og SLC6A4, der potentielt kan påvirke positive effekter af koffein. To andre varianter tæt på generne GCKR og MLXIPL, som er involveret i glukose og lipid metabolisme, harikke tidligere været forbundet med stofskiftet eller neurologiske virkninger af kaffe.

Resultaterne tyder på, at folk naturligt justerer deres kaffeforbrug til at opnå den optimale virkning fra koffein og at de stærkeste genetiske faktorer i forbindelse med øget indtag af kaffe sandsynligvis fungerer ved direkte at øge koffeins stofskifte.

"De nye kandidatgener er ikke dem, vi har fokuseret på i fortiden, så dette er et vigtigt skridt fremad i kaffeforskningen," siger Cornelis.

"Ligesom tidligere genetiske analyser af rygning og alkoholforbrug, er denne forskning et eksempel på, hvordan genetik kan påvirke nogle typer af adfærdsvaner," siger Daniel Chasman, lektor på Brigham and Women 's Hospital og undersøgelsens ledende forfatter.