Skip to main content
logo for klog kost

Resveratrol i bær og vin forlænger ikke livet

Resveratrol i fødevarer øger ikke livslængden og beskytter ikke mod hjertekar-sygdomme eller kræft, viser en ny befolkningsundersøgelse fra Italien.

{snippet start}

Stoffet resveratrol, der findes i vindruer, rødvin, mørk chokolade og bær, har i årtier fået æren for det såkaldte franske paradoks, som handler om at især indbyggere i det sydlige Frankrig lever længere, selvom de spiser relativt meget mættet fedt og dyrker for lidt motion.

I hundreder af forsøg har forskere påvist at resveratrol kan beskytte mod adskillige kræftsygdomme, hjertekar-sygdomme og betændelsestistande, men næsten alle forsøg har været laboratorieforsøg med væv, der er blevet påført eller injiceret med resvaratrol. Eller også har forsøgene været lavet med mus, der har fået meget store mængder resveratrol-pulver - svarende til at mennesker skulle drikke 20-30 liter vin om dagen.

De ganske få undersøgelser af hvordan resveratrol påvirker mennesker har været mere delte i deres resultater.

"Historien om resveratrol viser sig at bestå af en masse hype om sundhedsmæssige fordele, der ikke står sin prøve på lang sigt," siger dr. Richard D. Semba, der er professor i oftalmologi ved Johns Hopkins University School of Medicine og står bag undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet JAMA Internal Medicine.

{module 120}

"Man har ment, at visse fødevarer var sunde, fordi de indeholder resveratrol, men det kunne vi ikke registrere overhovedet," siger Semba, der erkender at andre undersøgelser har vist, at forbruget af rødvin, mørk chokolade og bær reducerer betændelse hos nogle mennesker og også synes at beskytte hjertet.

"Men vi må bare konstatere, at de fordele, hvis de er der, må skyldes andre polyfenoler eller stoffer, der findes i disse fødevarer," siger han.

"Det er komplekse fødevarer, og alt vi nu faktisk ved fra vores undersøgelse er, at fordelene nok ikke skyldes resveratrol."

Undersøgelsen er baseret på analyserer af 24 timers urinprøver fra 783 personer over 65 år, der blev fulgt fra 1998 til 2009. Efter at have taget højde for faktorer som alder og køn havde personer med den højeste koncentration af resveratrol metabolitter ikke lavere dødsrisiko end dem uden resveratrol i deres urin. Koncentrationen af resveratrol var heller ikke forbundet med inflammatoriske markører, hjerte-karsygdomme eller kræftrisiko.

Undersøgelsens deltagere bestod af en tilfældig gruppe af mennesker, der bor i Toscana, hvor kosttilskud med resveratrol er ualmindeligt og forbruget af rødvin - en specialitet i regionen - er normen.

Undersøgelsen siger således ikke noget om kosttilskud med resveratrol, kun at resveratrol-indholdet i fødevarer som bær, chokolade, vindruer og vin ikke er højt nok til at vise nogen helbredsfremmende effekt.