Søg på Klog Kost

Bare ti genstande om ugen påvirker unges DNA og cellemembraner og kan muligvis være årsag til kræft og andre alvorlige sygdomme senere i livet.

Weekenddruk medfører skader på dit DNA

 

Drikker du et læs øl eller vin hver weekend bliver din DNA skadet og din risiko for kræft og andre alvorlige sygdomme stiger.

Det afslører et mexicansk studie af unge med et forbrug på 118 g alkohol om ugen, hvilket svarer til 10 genstande, som hovedsageligt blev drukket i weekenden.

Tidligere undersøgelser af alkohols skadelige virkninger er hovedsageligt udført med personer, der har drukket i mange år, men ifølge forskerne ved universitetet Nayarit i Mexico  er denne nye undersøgelse banebrydende fordi den analyserer effekter af alkoholforbrug på unge, der er sunde.

Undersøgelsen er baseret på en sammenligning af de oxidative skader forårsaget af alkoholforbrug hos to grupper af unge mellem 18 og 23 år. Oxidativt stress kan forårsage skader på proteiner, membraner og gener.

En gruppe drak i gennemsnit 1,5 liter alkoholiske drikke hver weekend, mens den anden gruppe ikke drak alkohol.

Alle deltagere fik taget blodprøver for at sikre, at de var sunde og fri for sygdomme eller misbrugsproblemer.

Forskerne målte også aktiviteten af enzymet dehydrogenase , der er ansvarlig for metabolisering af alkohol til acetaldehyd - samt acetoacetat og acetone aktivitet.

En såkaldt TBARS-test, der måler oxidative skader, gav mulighed for at se hvordan alkohol i blodet påvirker cellemembraner.

Resultaterne af undersøgelsen viste, at den alkohol-drikkende gruppe havde dobbelt så mange oxidative skader på deres cellemembraner i forhold til den afholdende kontrolgruppe.

Kometens hale

Et yderligere eksperiment kaldet komet-testen blev udført for at se, om deltagernes DNA også var påvirket af alkohol. Dette indebar at kernen af lymfatiske celler i blodet blev udsat for elektroforese, der er en analysemetode som benyttes til at adskille forskellige molekyler fra hinanden baseret på deres elektriske egenskaber samt f.eks. størrelse og form.

Læs også: Så lidt øl skal du drikke for at forebygge leddegigt

Sådan ser en 'komethale' ud i elektroforese analyse. Halen er tegn på DNA-skader.Forskerne forklarer, at hvis cellerne er defekte og DNA er beskadiget, medfører det en hale kaldet "kometens hale".

Forsøget viste, at den gruppe, der drak alkohol havde væsentligt større komethaler i elektroforese, sammenlignet med den gruppe, der ikke drak alkohol.

Mens kun 8 procent af cellerne var ødelagt i kontrolgruppen, var hele 44 procent blevet beskadiget i druk-gruppen. Det betyder, at druk-gruppen havde hele 5,3 gange flere skader på deres celler.

Forskerne pointerer dog, at de ikke var i stand til at bekræfte at der var omfattende skader på DNA, da komethalerne var mindre end 20 nanometer. Men forskerne siger, at deres resultater alligevel giver anledning til bekymring.

Læs også: Her er den bedste rødvin for dit blodtryk

"Faktum er, at der ikke burde have været nogen skade hos nogen, fordi de ikke havde drukket alkohol i meget lang tid, som f.eks. alkoholikere."

Samlet set konkluderer de, at der kan opstå oxidative skader hos unge efter kun 4-5 års alkoholforbrug.