Søg på Klog Kost

Prop springer fra champagneflaskeLad proppen springe og drik et glas champagne. Deagens glade nyhed kan sikre at du undgår hukommelsestab.

Drik et glas champagne og styrk hukommelsen

Et par glas champagne om ugen kan ifølge ny forskning beskytte dig mod aldersbetinget hukommelsestab og udsætte udviklingen af f.eks. demens.

 

Fenolforbindelser i champagne viser sig ifølge forskere fra University of Reading i England at kunne forbedre den rumlige hukommelse, der sikrer at du registrerer dine omgivelser og dermed bedre gør dig i stand til at bevæge dig rundt.

Forbindelserne virker ved at modulere signaler i hjernens hippocampus og cortex, der styrer hukommelse og indlæring. Forbindelserne viste sig positivt at ændre en række proteiner, som har betydning for effektiv opbevaring af erindringer i hjernen.

Det er ellers proteiner, der udtømmes med alderen, hvilket gør hukommelsen mindre effektiv, og fører til dårligere hukommelse i alderdommen og øger risikoen for demens.

Læs også: Den bedste rødvin til at sænke dit blodtryk

Champagne forsinker proteinerns udtømning og kan derfor hjælpe med at forhindre de kognitive tab, der opstår med alderen .

Champagne har relativt høje niveauer af fenoler i forhold til hvidvin. Den brygges hovedsageligt på de to røde druer, Pinot Noir og Pinot Meunier, som anvendes i produktionen sammen med den hvide drue Chardonnay.

Anderledes end rødvin

"Resultaterne viser for første gang, at moderat forbrug af champagne har potentiale til at påvirke kognitiv funktioner som hukommelse. Det er noget vi tidligere har observeret med rødvin, hvor flavoonoider påvirker hukommelsen," siger professor Jeremy Spencer fra universitetets Food and Nutritional Sciences-institut.

"Men vores forskning viser, at champagne, som ikke indeholder flavonoider også er i stand til at påvirke hjernens funktion via mindre fenolforbindelser, som vi  tidligere troede ikke var biologisk aktive. Vi opfordrer til et moderat alkoholforbrug, og vores resultater tyder på, at et til to glas om ugen kan være effektivt."

Læs også: Rødvin styrker blodkarrene mere end vodka

"Det har tidligere vist sig at polyfenol-rige fødevarer som blåbær og kakao har kunnet styrke de kognitive evner og vi forudser lignende resultater af et moderat Champagne-forbrug på de kognitive evner," siger studiets chefforsker Dr. David Vauzour, der har fået offentliggjort resultaterne i tidsskriftet Antioxidants and Redox Signalling.

Universitet i Reading har tidligere påvist, at to glas champagne om dagen kan være godt for hjertet og kredsløbet og kunne mindske risikoen for at blive ramt af hjerte-kar-sygdomme og slagtilfælde.