Søg på Klog Kost

Alene smagen af øl er nok til at sætte gang i stoffer i hjernen som giver dig lyst til mere .

Selv alkoholfri øl udløser dopamin

 

Alene smagen af øl kan udløse dopamin i hjernen, der er forbundet med alkoholisme og andre misbrugsproblemer.

Det viser ny forskning fra Indiana University School of Medicine, hvor forskere brugte positron emissions tomografi (PET) til at scanne 49 mænd, der enten smagte øl eller Gatorade.

Forskerne søgte tegn på øgede niveauer af dopamin, der er en hjerne neurotransmitter, som længe har været forbundet med alkohol og andre misbrugsstoffer.

Scanningerne viste signifikant højere dopamin aktivitet pga. øl end Gatorade, der er en sportsdrik. Endvidere var virkningen betydeligt større blandt deltagere, der havde alkoholikere i familien.

Resultaterne af undersøgelsen er netop offentliggjort i tidsskriftet Neuropsychopharmacology.

"Vi mener, at dette er det første forsøg på mennesker, der viser, at smagen af en alkoholisk drik alene, uden at man er påvirket af alkoholen, kan fremkalde øget dopaminaktivitet i hjernens belønningscenter," siger David A. Kareken, Ph.D ., der er professor i neurologi ved IU School of Medicine og vicedirektøren for Indiana Alcohol Research Center.

En slurk er nok

Undersøgelsens deltagere fik en meget lille mængde af deres foretrukne øl - 15 ml - over en 15-minutters periode, så de kunne smage øllen uden at det medførte nogen påviselig mængde alkohol i blodet eller berusende virkning.

Ved hjælp af en PET-scanningerne af dopaminreceptorerne i hjernen,  var forskerne i stand til at vurdere ændringerne i dopamin-niveauet, der opstod efter at deltagerne havde smagt drikkene.

"Den stærkere effekt hos deltagere med nære alkoholiske slægtninge tyder på, at frigivelsen af dopamin kan være en arvelig risikofaktor for alkoholisme," siger Dr. Kareken.

Forskning har i flere årtier knyttet dopamin til forbrug af forskellige misbrugsstoffer, selv om forskere har forskellige fortolkninger af neurotransmitteren rolle.

Det har længe været kendt at smag, lugt og synet af et værtshus kan sætte gang i trangen til øl og medføre tilbagefald for alkoholikere. Mange neuroforskere mener, at dopamin spiller en afgørende rolle for denne trang.

"Ud over PET-scanningernes resultater, fik øl-drikkerne en øget lyst til øl, mens Gatorade-drikkerne ikke fik nogen lyst til sportsdrikken," siger Brandon G. Oberlin, Ph.D., der var hovedforfatter på artiklen.