Derfor giver alkohol dig lyst til mere mad
Alkohol kan få nogle menneskers hjerne til at kræve mere mad uden at de selv tænker over det.
Det viser et overraskende forsøg, hvor forskerne konstaterer, at nogle mennesker tilsyneladende er mere følsomme over for denne ufrivillige madtrang end andre.
Undersøgelsen fra Indiana University School of Medicine er den første, der viser hvordan alkohol gør hjernen mere følsom over for madlugte og dermed øger kalorieindtaget - også kaldet apperitif-effekten.
Og det behøver overhovedet ikke være resultatet af, at man har drukket alkohol og dermed har påvirket smagsløgene eller tarmbakterier - for forsøget indebar at 35 kvinder fik alkohol eller placebo intravenøst - altså gennem en kanyle ind i blodet.
"Alkoholholdige drikkevarer indeholder allerede tomme kalorier og når du kombinerer disse kalorier med aperitif-effekten, kan det føre til vægtøgning," siger dr. William Eiler, der stod bag forsøget, som er offentliggjort i tidsskriftet Obesity.
For at teste de direkte virkninger af alkohol på hjernen omgik forskerne fordøjelsessystemet ved at give dem enten alkohol ved et besøg på universitet og derefter placebo ved et andet besøg før de spiste. Før deltagerne fik mad blev de dog lavet en fMRI-skanning, hvor forskerne målte hjernens reaktioner på fødevarer og maddufte. Derefter blev de tilbudt en frokost, hvor de kunne vælge mellem pasta med italiensk kødsovs eller oksekød og nudler.
Når deltagerne fik alkohol intravenøst spiste de i gennemsnit mere til frokost i forhold til, da de fik placebo. Der var imidlertid individuelle forskelle, eftersom en tredjedel af deltagerne spiste mindre efter at have fået alkohol.
{module also alkohol}
Ud over ændringer i forbruget, reagerede det område af hjernen, der er ansvarlig for nogle af stofskifteprocesserne, hypothalamus, også mere på madlugte end andre lugte, når deltagerne havde fået alkohol. Forskerne konkluderede, at hypothalamus derfor kan spille en rolle for vores følsomhed over for fødevarer efter at vi har fået alkohol.
"Denne forskning hjælper os til yderligere at forstå de nervebaner, der er involveret i forholdet mellem fødevareforbrug og alkohol," siger Martin Binks, der er lektor i Ernæringsforskning ved Texas Tech University.
"Ofte er forholdet mellem alkohol og mad forsimplede, men denne undersøgelse afslører en mere kompleks proces, der kræver yderligere undersøgelser."
{snippet pagead}
Undersøgelsens forfattere er enige, og opfordrer til yderligere forskning i den mekanisme, der ligger til grund for hvordan hypothalamus påvirker behovet for madbelønning.
"I dag drikker næsten to tredjedele af voksne i USA alkohol - især er vinforbruget stigende, hvilket forstærker behovet for bedre at forstå, hvordan alkohol kan bidrage til overspisning," siger Dr. Binks.