Søg på Klog Kost

Drømmen om et barn kan forpurres af kaffe

En meget dårlig start på sex. I hvert fald hvis det er dagens femte kop.At drikke for meget kaffe kan være ødelæggende for ønsket om at blive gravid og få et barn. Mere end 5-6 kopper om dagen forbindes nu af forskere med lavere fertilitet.

Tænk på, hvad du drikker i den periode af dit liv, hvor du forsøger at blive gravid. Både kaffe, sodavand og alkohol har mere eller mindre indflydelse på dine chancer, mener videnskaben.

Forskere har fundet frem til, at mådehold er et rigtigt godt råd, når det handler om hvad man indtager, mens man forsøger at få et barn. Mere end 5 kopper kaffe, eller omkring 500 milligram koffein, kan øge risikoen for kvindens problemer med at blive gravid. Et tidligere studie, der ellers var planlagt til at se på kropsvægts indflydelse på infertilitet, viste, at 6 kopper var den øvre grænse.

Men man behøver ikke helt udelukke den daglige opkvikker. Forskerne fra American Society for Reproductive Medicine, siger, at 1 eller 2 kopper om dagen er ok, ligesom også lidt sodavand kan gå.

Til gengæld er der mere blandede erfaringer med hensyn til alkohol og kvinders fertilitet. Men en svensk undersøgelse, Fertilitet og Sterilitet, viser, at kvinder, som drak 2 glas alkohol om dagen havde en nedsat fertilitet med næsten 60 pct.

Også her er moderation nøglen. Selvom et højere niveau af alkoholindtag, som 2 eller flere drinks om dagen, bør undgås, hvis man forsøger at blive gravid, er der intet bevis på, at moderate indtag af alkohol nedsætter muligheden for at blive gravid.

Men husk, at i det øjeblik du opdager, du er gravid, er der ingen diskussion om, at du helt bør undgå alkohol for at undgå fosterskader.