Søg på Klog Kost

Cykelryttere i stort felt.Rødvin kan skjule øgede testosteron-mængder i urinprøver, en viden mange afslørede atleter sikkert gerne ville have haft noget før

Rødvin kan skjule testosteron-doping

Vi kommer nok ikke til at se berusede cykelryttere sejle rundt under Tour de France, men rødvin kan faktisk hjælpe sportsfolk til at skjule doping.

 

Det viser ny forskning fra Londons Kingston University, hvor forskere har opdaget at rødvin både øger mængden af det præstationsfremmende hormon testosteron og samtidig kan skjule øgede testosteron-mængder i urinprøver.

Testosteron er et naturligt forekommende steroid hormon hos både mænd og kvinder. Det kan øge muskelmasse, øge udholdenhed og fremskynde restituering. Det er derfor forbudt for sportsfolk, at tage detr for at forsøge at opnå en konkurrencefordel. 

Læs også: Drop sportsdrikken, spis bananer

Selv om rødvin ikke er et forbudt stof har Declan Naughton fra universitetets School of Life Sciences orienteret om sine resultater til World Anti-Doping Agency (WADA) på grund af den mulige ændring i mængden af testosteron i kroppen.  

"Tidligere forskning har vist at anti-inflammatorisk håndkøbsmedicin kan have effekt på enzymer," forklarer Professor Naughton.

Læs også: Sådan spiser du som en olympisk atlet

"Da mange af stofferne heri stammer fra planter, besluttede vi at se på den effekt bestemte fødevarer og drikkevarer kan have på enzymer involveret i testosteron udskillelse. Vi valgte grøn te og rødvin, fordi begge har et stort udvalg af naturlige molekyler, og vi ønskede at se, om de påvirkede mængden af testosteron, der udskilles i urinen."  

Forskerne opdagede, at en forbindelse i rødvin, kendt som quercetin, delvist blokerede virkningen af et enzym kaldet UGT2B17, som søger efter testosteron og derefter sender en meddelelse til nyrerne om at udskille det.  

Mængde afhænger af vægt og form

Professor Naughton understreger, at forskningen hidtil kun er blevet udført i reagensglas eksperimenter og endnu ikke var afprøvet på mennesker.

"Der er behov for en fuld klinisk undersøgelse for at fastslå virkninger på mennesker, men hvis resultaterne er de samme, vil det betyde, at forbindelserne i rødvin kan nedsætte mængden af testosteron i urin og forøge testosteron-niveauet," forklarer han.  

Læs også: Brøndkarse hjælper dig i bedre form

"Effekten af rødvin på en person vil variere på grund af vægt, form, sundhed og kost, hvilket gør det svært at vurdere, hvor meget rødvin, der skal til for at forbedre ydeevnen," siger professor Naughton.  

Og faktisk behøver man ikke bekymre sig om at blive for fuld til at kunne præstere optimalt, for alkoholindholdet i rødvinen har meget lille betydning, eftersom ikke-alkoholiske molekyler er ansvarlige for at hæmme testosteron-udskillelsen.  

Læs også: Dine tarme har godt af et dagligt glas rødvin

Forskerne fik de samme resultater med rødvin-ekstrakt i form af kosttilskud. De aktive forbindelser, som quercetin findes i mange levnedsmidler samt kosttilskud.   Resultaterne er blevet offentliggjort i det førende internationale tidsskrift Nutrition.

Undersøgelsen kommer efter en tidligere undersøgelse fra professor Naughtons team, som viste, at grøn og hvid te også kunne hæmme testosteron udskillelse.