Søg på Klog Kost

Grøn te styrker hukommelsen

Grøn te  kan tilsyneladende styrke hukommelsen og har måske dermed også potentiale til at beskytte mod demens.
 

Grøn te er ikke bare godt som forebyggelse mod hjertekar-sygdomme, men kan ifølge en ny undersøgelse også styrke hjernemusklerne.

Kinesiske forskerne har nemlig opdaget, hvordan de kemiske egenskaber af Kinas favoritdrik påvirke dannelsen af hjerneceller, der styrker hukommelsen og rumlig indlæring.

- Grøn te er blevet en populær drik i hele verden, siger professor Yun Bai fra det tredje Military Medical University, Chongqing, Kina, der har fået offentliggjort sin undersøgelse i Molecular Nutrition & Food Research.  

- Der har været masser af videnskabelig opmærksomhed på teens effekt på hjertekar-sygdomme, men nu er der tegn på, at dens kemiske egenskaber også kan påvirke cellemekanismer i hjernen.  

Professor Bais forskerteam fokuserede på antioxidanten EGCG (epigallocatechin-3 gallate), der er en vigtig bestanddel i grøn te.

EGCG er en kendt antioxidant, der blandt andet har fået æren for at kunne beskytte huden mod solens skadelige UV-stråler og forhindre fedme, men forskerholdet mente også at det kan have en gunstig virkning mod aldersrelaterede degenerative sygdomme.  

- Vi mente, at EGCG kunne forbedre den kognitive funktion ved at påvirke dannelsen af neuronceller, en proces kendt som neurogenese, siger Bai.

- Vi fokuserede derfor vores forskning på hippocampus, den del af hjernen, der bearbejder information og overfører den til langtidshukommelsen.  

Potentiale mod demens

Holdet fandt, at EGCG øger produktionen af neurale progenitorceller, der ligesom stamceller kan tilpasse eller udvikles til forskellige typer af celler.

Holdet benyttede derefter laboratoriemus for at finde ud af om denne øgede celleproduktion styrkede hukommelse eller rumlig indlæring.  

- Vi kørte en test på to grupper af mus, en der havde drukket EGCG og en kontrolgruppe, sagde Bai.

- Først blev musene trænet i tre dage for at finde en synlig platform i en labyrint. Derefter blev de trænet i syv dage for at finde en skjult platform.  

Det viste sig, at EGCG-musene brugte mindre tid på at finde den skjulte platform. Samlet viser resultaterne, at EGCG øger indlæring og hukommelse ved at forbedre genkendelse af objekter og rumlig hukommelse.  

- Vi har vist, at EGCG direkte medvirker til at øge produktionen af neurale progenitorceller, både glas tests og i mus, siger Bai.

- Dette hjælper os til at forstå EGCGs potentiale og grøn tes evne til at bekæmpe degenerative sygdomme og hukommelsestab.