Søg på Klog Kost

Du risikerer nyresten af is-te

Fristende ser det ud, men te er fuld af oxalat, der kan give nyresten.Har du også svælget i iste i løbet af sommeren, så har du måske også øget din risiko for at få nyresten.

Iste indeholder høje koncentrationer af oxalat, en af de vigtigste kemikalier, der fører til dannelsen af nyresten, en almindelig lidelse i urinvejene, der rammer omkring 10 procent af befolkningen i USA.

- For personer, der har en tendens til at danne den mest almindelige form for nyresten, er iste en af de værste ting at drikke, siger Dr. John Milner, adjunkt ved Institut for urologi ved Loyola University.

Den mest almindelige årsag til nyresten er at man ikke drikker nok væske. Dehydrering, kombineret med at man drikker mere iste, øger risikoen for nyresten, især hos personer, der allerede er i risikogruppen.

- Folk får at vide, at om sommeren skal de drikke mere væske. En masse mennesker vælger at drikke mere iste, fordi det indeholder få kalorier og smager bedre end vand. Men med hensyn til nyresten, kan de gøre sig selv en bjørnetjeneste, siger Milner.

Findes også i varm te

Selvom varm te også indeholder oxalat, er det svært at drikke nok til at forårsage nyresten, siger Milner. Omkring 85 procent af te, der drikkes i USA, er is-te.

Mænd har fire gange højere risiko end kvinder for at få nyresten, og risikoen stiger drastisk efter 40 år. Postmenopausale kvinder med lave østrogen niveauer og kvinder, der har fået deres æggestokke fjernet, har også en øget risiko.

Nyresten er små krystaller, som dannes af mineraler og salt, der normalt findes i urinen og i nyrerne. Nyresten er normalt så små, at de er problemløst udsondres af kroppen. Problemet opstår når sten er vokset store og skal passere de tynde urinledere, der fører urinen fra nyrerne til blæren. Det medfører voldsomme smerter, som begynder i flanken og stråler mod skridtet.

- Vand er det bedste at slukke tørsten med, siger Milner. Eventuelt med presset citron, der er fuld af stoffer, som hæmmer væksten af nyresten, siger Milner.

Milner gør opmærksom på, at mennesker med risiko for nyresten bør skære ned på fødevarer, der indeholder høje koncentrationer af oxalat, som spinat, chokolade, rabarber og nødder. De bør spise mindre salt og kød, drikke mere vand og spise fødevarer, der giver tilstrækkelige mængder af calcium, hvilket reducerer mængden af oxalat som kroppen optager.

- Ligesom mange andre, nyder jeg at drikke iste om sommeren, siger Milner.

- Men du behøver ikke overdrive det. Som i så mange andre tilfælde er mådehold nøglen, når det handler om at leve sundt.