Skip to main content
logo for klog kost

Mælk styrker mænds knogler, men ikke kvinders

Mejeriprodukter som mælk, yoghurt og ost er forbundet med stærkere knogler i form af højere knoglemineraltæthed og styrke i rygsøjlen hos mænd over 50 år.

{snippet start}

Det antyder en undersøgelse fra Hebrew SeniorLife's Institute for Aging Research (IFAR), hvor forskerne til gengæld ikke finder nogen positiv sammenhæng for kvinders knoglestyrke bortset fra en positiv sammenhæng mellem fløde og benets tværsnitsareal.

Mejeriindtag synes at være mest gavnlig for mænd over 50 år og det er uanset D-vitamin indholdet i blodet.

I lat deltog 1.522 mænd og 1.104 kvinder mellem 32 og 81 år fra Framingham Studiet. Forskere målte knoglerne med en såkaldt QCT (kvantitativ computertomografi) for at sammenligne med mælkeindtaget.

"Denne undersøgelse sammenlignede mælkeindtagelse med QCT-målinger, som er unikke fordi de giver information om knoglegeometri og rum-specifik knogletæthed, der er afgørende for knoglestyrken. Resultaterne af dette studie fremhæver hvor effektiv en kombination af mælkefødevarer har på knoglernes sundhed uanset D-vitamin-status hos en person," siger Shivani Sahni, der er direktør for ernæringsprogrammet og medforsker hos IFAR samt seniorforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Bone and Mineral Research.

Det gennemsnitlige indtag af mælk var 6 til 7 glas pr uge hos både mænd og kvinder. Hos mænd var højere indtagelse af mejeriprodukter forbundet med højere knogletæthed og styrke i ryghvivlerne.

Resultaterne tyder på, at både højere indtag af mælk, mælk+yoghurt og mælk+yoghurt+ost er forbundet med højere knoglemineraltæthed og estimeret styrke af rygsøjlen hos mænd. Sammenhængen synes at være stærkere hos ældre mænd og mejeriprodukterne fortsatte med at have positive foreninger på alle niveauer af D-vitamin i blodet, konkluderer forskerne.