Skip to main content
logo for klog kost

Laktoseintolerante har mindre kræftrisiko

Er du laktose-intolerant har du en mindre risiko for flere af de mest almindelige former for brystkræft - måske fordi du indtager færre mælkeprodukter.

{snippet start}

"Vi fandt, at mennesker med laktoseintolerance, som typisk indtager små mængder af mælk og andre mejeriprodukter, har en nedsat risiko for lunge-, bryst- og ovariecancer," siger Jianguang Ji, lektor ved Lunds Universitet og forsker ved Center for Primary care Research i Malmö.

"Risikoen for kræft blev ikke reduceret hos pårørende til mennesker med laktoseintolerance, hvilket indikerer, at beskyttelse mod disse kræftformer er relateret til kosten. Det ville dog være forkert at konkludere, at mælk er en risikofaktor for disse kræftformer," understreger Jianguang Ji.

Der er store forskelle i forekomsten af brystkræft og kræft i æggestokkene mellem forskellige lande. Deres forekomst er størst i Nordamerika, Vesteuropa og de nordiske lande, og lavest i Østasien og centralafrikanske lande. Studier af indvandrere og tvillinger tyder denne verdensomspændende variation mere handler om miljømæssige faktorer end genetiske eller etniske faktorer.

Livsstilsfaktorer såsom højt forbrug af mælk og andre mejeriprodukter har været mistænkt for at bidrage til den høje forekomst af bryst- og ovariecancer i Nordamerika og Vesteuropa. Men tidligere undersøgelser er ikke entydige.

En nylig gennemgang fra World Cancer Research Fund og American Institute of Cancer Research fandt ingen sikre beviser, der forbinder forbrug af mejeriprodukter til risikoen for brystkræft.

"For at undersøge dette ubesvarede spørgsmål besluttede vi at lave en undersøgelse med en ny tilgang," siger Jianguang Ji.

"Vi undersøgte, om lavt forbrug af mælk og andre mejeriprodukter beskytter laktose-intolerante kvinder mod bryst- og æggestokkræft. Da epidemiologiske og dyreforsøg viser, at forbruget af mælk og risiko for lungekræft begge er forbundet med protein IGF-1 (insulin-lignende vækstfaktor 1), undersøgte vi også lungekræft."

Markant mindre risiko

"Landsdækkende data fra to svenske registre hjalp os med at identificere 22.788 personer med laktoseintolerance og til at undersøge deres risiko for lunge-, bryst- og æggestokkræft," siger Jianguang Ji.

Og laktoseintolerante personers risiko for at udvikle de tre kræftformer var markant mindre.

Risikoen for lungekræft viste sig at være 55 procent af den risiko som mennesker, der kan tåle laktose, har. Risikoen for at få brystkræft 79 procent og risikoen for æggestokkræft var 55 procent lavere uanset fødeland og køn.

"Men risikoen hos deres søskende og forældrene var den samme som hos den øvrige befolkning uden laktoseintolerance. Dette antyder, at lavere kræftrisiko hos mennesker med laktoseintolerance kan skyldes deres kost."

Faktorer som lavere kalorieindtag på grund af lavt forbrug af mælk og beskyttende faktorer i plante-baserede mælkedrikke som soyamælk kan være årsag til at deres risiko er mindre.

"Vi må fortolke disse resultater med forsigtighed, fordi sammenhængen ikke er bevist med denne undersøgelse," understreger Jianguang Ji.