Søg på Klog Kost

Kaffe styrker dit helbred

Kaffe har vist sig at have effekt mod såvel kræft, blodpropper, flere demens-sygdomme og diabetes. Så drik bare løs.Hvis du overhovedet kan overkomme det, så drik løs af kaffe. Helst fire-fem kopper dagligt. En god kop kaffe skader ikke helbredet og giver heller ikke kræft. Tværtimod kan de daglige kopper kaffe ligefrem være sundt.

Tre-fire kopper kaffe om dagen kan ligefrem beskytte mod udvikling af flere kroniske sygdomme. Det gælder f.eks. en lang række kræftsygdomme, blodpropper, hjerneblødninger, type 2-diabetes, Parkinsons- og Alzheimers lidelser samt mod depression og selvmord.

Det viser en ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse, der har samlet eksisterende undersøgelser og nået frem til den glædelige konklusion.

Rådet har samlet nogle af landet bedste eksperter på sundhedsområdet og bedt dem om at indsamle viden og analysere de vigtigste videnskabelige undersøgelser om kaffes indflydelse på helbredet.

Mindre risiko for kræft

- Resultaterne er ganske overbevisende og viser, at de daglige kopper kaffe, som de fleste danskere indtager, er forbundet med en lavere risiko for nogle kræftsygdomme. Et moderat forbrug af kaffe på 3-4 kopper om dagen ser således ud til at mindske risikoen for kræft i lever, mundhule, svælg, livmoder samt tyk- og endetarm, fortæller forskningsleder overlæge Anne Tjønneland fra Center for Kræftforskning i Kræftens Bekæmpelse.

Danskernes kaffeforbrug

Danskerne drikker i gennemsnit tre til fire kopper kaffe om dagen. Det placerer os på verdensplan på en 4. plads i kaffeforbrug pr. indbygger. 86 % af alle mænd og 76 % af alle kvinder drikker kaffe dagligt. For både danske mænd og kvinder er der et stigende forbrug af kaffe med alderen op til 45-64 år. Det er generelt dem med længst uddannelse, der drikker mindst kaffe.

Omvendt er der enkelte data, som tyder på, at et meget højt forbrug af kaffe måske øger risikoen for blære- og lungekræft. Men disse undersøgelser er dog ret usikre, da det kan være svært at vurdere rygningens betydning i undersøgelserne. Derimod er der mange undersøgelser, som har set på sammenhængen med kræft i bugspytkirtlen og nyrerne. Her kan man i den forbindelse udelukke, at kaffe øger risikoen for disse kræftformer, modsat hvad man tidligere har troet.

Danskerne – storforbrugere af kaffe

Danmark er en af de mest kaffedrikkende nationer i verden og ligger som nr. fire i verden, hvad angår forbrug af kaffe. Hver dansker drikker i gennemsnit tre til fire kopper kaffe om dagen. Folks interesse for kaffe er derfor stor, og i årtier har sundhedseksperterne diskuteret om kaffe er sundt eller ej.

Netop fordi danskerne indtager så store mængder kaffe, kan selv en lille effekt på sundheden være af betydning. Derfor nedsatte Vidensråd for Forebyggelse i efteråret 2011 en arbejdsgruppe, som skulle undersøge den videnskabelige litteratur om kaffens betydning for sundhed og sygdom.

Stoffer i kaffe

Kaffe har en meget kompleks kemisk sammensætning og indeholder en række stoffer, som kan have biologisk effekt. Blandt de væsentligste bioaktive indholdsstoffer i kaffe er koffein, cafestol, kahweol, klorogensyrer, trigonellin og magnesium. Forbindelserne kan virke på centralnervesystemet, fedtstofskiftet, glukosestofskiftet og på omsætningen og udskillelsen af fremmedstoffer, herunder kræftfremkaldende stoffer.

- Da danskerne drikker så meget kaffe, er det oplagt at se på, hvad forskningen viser om kaffens betydning for sundhed og sygdom. Med denne rapport får vi ryddet op i nogle af de kaffemyter, der jævnligt dukker op i medierne, siger Morten Grønbæk, formand for Vidensråd for Forebyggelse.

Kaffe er sundt for de fleste

Rapporten viser dog også, at der er nogle få grupper, der skal være lidt varsomme med kaffeindtaget. Koffein kan have en angstfremkaldende virkning hos personer, der i forvejen har en angstlidelse. Gravide kan med sindsro have et koffein forbrug på, hvad der svarer til ca. tre kopper kaffe om dagen, men det er usikkert om et større indtag kan være skadelig.

Desuden er der en øget risiko for knoglebrud blandt personer med et lavt kalciumindtag. Men det er en lille gruppe, da langt de fleste danskere får tilstrækkelig kalcium.

- Ud fra resultaterne er der altså ingen grund til at fraråde folk at drikke kaffe, snarere tværtimod, siger professor Kjeld Hermansen, der er hovedforfatter til kafferapporten.