Kødproteiner øger spædbørns længde
Om babyer får proteiner fra mejerivarer eller fra kød kan have en betydelig indflydelse på spædbarnets vækst i det første år af livet.
Om babyer får proteiner fra mejerivarer eller fra kød kan have en betydelig indflydelse på spædbarnets vækst i det første år af livet.
Det viser en ny undersøgelsen fra Colorado University School of Medicine i Denver, hvor forskere har fulgt babyer fra mellem tre og fem måneder til de blev 12 måneder for at se om det havde betydning for deres udvikling hvilke proteiner de fik.
Undersøgelsen testede om mælkebaseret eller kødbaseret protein i et spædbarns kost bidrog til vækst og vægtforøgelse. Seksogfyrre babyer, der fik modermælkserstatning, deltog i undersøgelsen, hvor de blev delt op i to grupper, så den ene halvdel fik mejeri-produkter og den anden halvdel fik kødprodukter - ud over modermælkserstatning, frugt, grøntsager og spædbørnsprodukter i begge grupper.
"Selvom amning bør være normen, får flertallet af de amerikanske spædbørn modermælkserstatning, men kun en lille del af forskningen har fokuseret på deres helbred. Vi fandt ud af, at kilden til protein kan være en vigtig rolle i reguleringen af væksten," siger Minghua Tang, der er lektor i pædiatrik og chefforsker på undersøgelsen, der er offentliggjort i tidskriftet American Journal of Clinical Nutrition.
"Spædbørn, der spiser kødbaseret fast føde, bliver højere [end mejeri-fodrede babyer, red.], mens begge grupper stiger det samme i vægt."
Babyerne i kødgruppen fik suppleret deres sædvanlige modermælkserstatning med kommercielt tilgængeligt pureret kød, mens mælkegruppen fik yoghurt, ost og et pulveriseret koncentrat af valleprotein.
Fra fem til 12 måneder blev spædbørnene målt deres længde (højde), vægt og hovedomkreds. Blodprøver blev samlet ved det første besøg og igen i slutningen af undersøgelsen. Kilder til protein syntes ikke at påvirke hvor meget de spiste, da begge grupper rapporterede indtag af de samme mængder kalorier, protein og fedt.
Analysen viste, at længden/alder steg i kødgruppen og faldt i mejerigruppen i forhold til [de normale] vækstdiagrammer. Samtidig øgedes vægten i forhold til længden i mejerigruppen betydeligt sammenlignet med kødgruppen. Så selv om begge grupper steg lige meget i vægt, så havde babyerne i kødgruppen en længere krop at fordele det på. Det vil sige at de havde et lavere BMI, der netop måler vægten i forhold til længden (rettere højden hos voksne mennesker).